Filmová ikona Audrey Hepburn by oslavila devadesát let

Filmová ikona Audrey Hepburn by oslavila devadesát let  

Není mnoho hereček, které by se staly takovými hvězdami své doby jako Audrey Hepburn. Navenek křehká umělkyně, módní ikona a humanitární aktivistka se narodila 4. května 1929. Letos by oslavila 90. narozeniny.

Budoucí ikona hollywoodského plátna přišla na svět v Bruselu jako dcera anglického bankéře Josepha Rustona a nizozemky pocházející z vážené šlechtické rodiny Elly Van Heemstra. Manželství se ale brzy rozpadlo, otec mladičké černovlásky rodinu opustil v roce 1935. „Bylo to to nejhorší, co mě v životě potkalo,“ řekla o otcově náhlém odchodu populární herečka. Nakonec jeho druhé příjmení Hepburn používala jako krycí jméno během druhé světové války a později se stalo také jejím uměleckým pseudonymem.

Těžká válečná léta

Většinu dětství strávila Audrey v Belgii, kde snila o kariéře primabaleríny. Její vysněná budoucnost se zdála být na dohled, nejprve navštěvovala v Londýně prestižní taneční školu,  po stěhování do Nizozemska zase studovala konzervatoř, do které docházela až do příchodu nacistů. Podle článku New York Times během okupace pomáhala hnutí odporu tím, že přenášela zprávy ve svých baletních špičkách, sháněla také finance pořádáním kurzů tance.

Na konci války vážila ve svých šestnácti letech necelých čtyřicet kilo. Lékaři o mnoho let později prokázali, že její štíhlá postava a stav metabolismu byly důsledek dlouhodobé podvýživy za války, nikoliv anorexie, o čemž se hojně diskutovalo. "Nebyla mouka ani maso a v dobách největší krize jsme vařili cibulky tulipánů a zkoušeli jsme upéct chleba z trávy," vzpomínala později Audrey na válečná léta. 

Objevila ji Colette

Na konci čtyřicátých let začala opět studovat balet v Londýně, ukázalo se ale, že na jejím zdraví napáchalo hladovění během druhé světové války nenávratné škody, které se staly překážkou v její vysněné kariéře.

Na novou životní dráhu ji nasměrovalo náhodné setkání s francouzskou spisovatelkou Colette v Monte Carlu, uznávanou autorku mladá okouzlující Audrey zaujala na první pohled. Colette si prosadila, že hlavní roli ve hře Gigi, připravované podle její literární předlohy, musí hrát jedině Audrey. Premiéra na Broadwayi měla ohromný úspěch.

Filmová ikona

Audrey Hepburn opanovala filmová plátna zejména v 50. a 60. letech. Filmové kritiky i diváky ohromila rolí princezny Anny v romantickém snímku Prázdniny v Římě. Během zkoušení Ondiny ve stejnojmenné broadwayské divadelní inscenaci se seznámila s hercem Melem Ferrerem, který se stal otcem jejího syna Seana. Zazářila také ve filmu Sabrina nebo v kultovním snímku Snídaně u Tiffanyho. Rok 1967 byl pro herečku přelomový nejen díky dalším slavným rolím, čekaly ji změny především v soukromém životě, rozvedla se totiž se svým prvním mužem Melem Ferrem. O dva roky později se znovu provdala za psychiatra Andreu Dottiho s nímž měla druhého syna.

Naposledy jednu z nejkrásnějších žen kinematografie obsadil režisér Steven Spielberg do filmu Navždy (1989). Poté se věnovala především humanitární pomoci. Zemřela ve věku 63 ve svém domě ve Švýcarsku, prohrála bitvu s rakovinou tlustého střeva. „S dospělostí zjistíte, že máte dvě ruce. Jednu, abyste pomáhali sobě, druhou abyste pomohli světu,“ říkávala.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!