Velký přehled muzejních nocí roku 2019: od Prahy až po Řím

Velký přehled muzejních nocí roku 2019: od Prahy až po Řím 

Za dva týdny oslavíme Mezinárodní den muzeí, který odstartuje letošní muzejní noci – s výjimkou polského Krakova, který po setmění přivítá návštěvníky už v pátek 17. května. Vybíráme dvanáct akcí z Česka i různých koutů Evropy.

Praha, 8. června

Letošní muzejní noc v české metropoli se koná druhou červnovou sobotu, kdy se od 19 hodin do jedné hodiny ranní zdarma otevřou brány více než čtyř desítek muzeí, galerií a památek. Během minulých ročníků se akce zúčastnilo třeba Národní technické muzeum, Muzeum Karla Zemana, Muzeum hlavního města Prahy, pobočky Národního muzea nebo Uměleckoprůmyslové museum. Návštěvníci budou moci opět využít speciální bezplatné autobusové linky.

Drážďany, 6. července

Otevřených muzeí a galerií bude v saské metropoli na padesát. Pravděpodobně největším lákadlem budou umělecké sbírky ve Zwingeru (v termínu muzejní noci bude bohužel uzavřena Galerie starých mistrů) a v Albertinum, zamířit ale budete moci také do zdejší botanické zahrady, zámku a parku Pillnitz napodobujícího čínskou architekturu, nevšedního muzea hygieny nebo muzea dopravy. Na všechna místa se dostanete za vstupné 13 eur, snížené je za 9 eur a děti do šesti let mají vstup zdarma. Stejně jako v Praze zde budou jezdit autobusové linky v rámci vstupného.

Zwinger v Drážďanech. Foto Pixabay

Brno, 18. května

Od 18 hodin do půlnoci se na Mezinárodní den muzeí zpřístupní téměř třicet brněnských pamětihodností, mezi nimi pobočky Moravské galerie, Dům umění, hrad Špilberk, Letohrádek Mitrovských, Technické muzeum a další. Bohatý doprovodný program nabízí workshopy pro děti, komentované prohlídky výstav, projekce pohádek, módní přehlídku nebo koncerty. Poprvé se zapojí kino Scala, kde se budou promítat němé filmy Bílý ráj a Byl první máj se živou hudbou. I zde se mohou návštěvníci přemisťovat díky speciální lince MHD.

Ostrava, 8. června

V srdci Slezska se od 17 až do pozdních nočních hodin otevřou muzea a galerie ve stejný den jako v hlavním městě. Volný vstup letos nabízí přes třicet institucí, mimo jiné Ostravské muzeum, galerie PLATO, Milan Dobeš Museum, Výtvarné centrum Chagall nebo Výstavní síň Sokolská 26. K přepravě mezi nimi bude také sloužit autobus s muzejní linkou.

Slovensko, 18. května

Několik desítek muzeí a galerií, ale i hradů a zámků po celém Slovensku se zúčastní muzejní noci předposlední květnovou sobotu. V Bratislavě se zdarma podíváte do poboček Slovenského národního muzea nebo Galerie Nedbalka. Z historických památek by se měly zúčastnit hrady Strečno, Modrý Kameň či Spišský hrad a zámky Dardanely v Markušovciach nebo Hanušovce nad Topľou, které byly součástí programu předchozích ročníků.

Vídeň, 5. října

První říjnovou sobotu vyrazte do rakouské metropole, kde se za lístek za 15 eur (snížený o tři eura levnější, děti mladší dvanácti let zdarma) dostanete do mnoha zdejších muzeích a galerií mezi 18. hodinou a jednou hodinou ranní. V minulých ročnících jste mohli nahlédnout třeba do věhlasné Albertiny, Uměleckohistorického muzea, Kunsthalle nebo galerie moderního umění MUMOK.

Bode Museum v Berlíně. Foto Pixabay

Berlín, 31. srpna

Až na samém konci léta si můžete užít během osmi večerních a nočních hodin kulturní místa německé metropole. Za jednotné vstupné 18/12 eur, které bude platit od 18 hodin do druhé hodiny ranní, si můžete prohlédnout bezmála osmdesát muzeí, galerií a památek. Letos by se stejně jako v minulých letech měly otevřít některé instituce na Muzejním ostrově, oblíbené DDR Museum, Gemäldegalerie s obrazy Jana Vermeera i Diega Velázqueze, Schwules Museum zaměřené na homosexualitu nebo muzeum východoněmecké tajné služby Stasi

Mnichov, 19. října

Třetí říjnovou sobotu zve Mnichov návštěvníky na noční prohlídku okolo devadesáti muzeí, galerií a kostelů. Stejně jako ve Vídni za jednotný vstup zaplatíte 15 eur, se kterým s sebou můžete vzít až čtyři děti ve věku 4 až 14 let, a procházet se institucemi od 19 do 2 hodin. Největšími taháky, které se objevily v programu minulých ročníků, jsou bezpochyby zdejší Pinakotéky (Nová po rekonstrukci otevře letos v létě) či muzeum moderního umění Brandhorst a pro pánské návštěvníky třeba Muzeum BMW či FC Bayern Erlebniswelt.

Krakov, 17. května

Nejbližší muzejní noc chystá turisticky nejexponovanější polské město. Téma letošního ročníku je svět přírody, k němuž se váže vícero akcí – například výstava Nature In Art v galerii MOCAK, kde se bude promítat environmentální dokument Je s námi konec?, nebo expozice anglického sochaře Henryho Moora Power of Nature ve zdejším Národním muzeu. Na rozdíl od německých či rakouských muzejních nocí je na polskou vstup zdarma. Zapojené instituce budou v květnový pátek přístupné od 19 do 1 hodiny.

Rijksmuseum v Amsterdamu. Foto Pixabay

Amsterdam, 2. listopadu

Kdo nestihne během jara a léta muzejní noci v sousedních zemích, může to napravit v nejzazším termínu v nizozemské metropoli, ačkoli za vyšší cenu 20 eur. Investice se však dozajista vyplatí – ne nadarmo se Amsterdamu říká město muzeí a umění. Nenajdete tu jen dům Anny Frankové, Rijksmuseum nebo Van Gogh Museum, ale také třeba dům slavného malíře Rembrandta, technologické muzeum NEMO nebo kostel ve čtvrti červených luceren Oude Kerk, které budou v rámci akce otevřené za jednotné vstupné.  

Paříž, 18. května

Kdo si pospíší, může stihnout muzejní noc za dva týdny v Paříži, která je navíc zcela zdarma, a to včetně doprovodných akcí. Využijte volného vstupu do světově proslulých muzeí a galerií, ať už galerie Louvre, Musée d'Orsay se sbírkou impresionistického umění, galerie moderního umění Centre Georges Pompidou, výstavních pavilonů Grand Palais a sousedního Petit Palais, technického muzea Musee des Arts et Metiers a další více než stovky institucí.

Řím, 18. května

Za symbolickou cenu 1 eura se pro milovníky umění otevírají muzea a galerie nejenom v hlavním městě, ale po celé zemi. Od 20. hodiny do 2. hodiny ranní si noční sovy mohou v italské metropoli prohlédnout sbírky v Kapitolských muzeích, Národní galerii moderního umění (zahrnující díla Vincenta van Gogha i Paula Cézanna), Museo Napoleonico věnovanému císaři Bonapartemu nebo archeologické expozici Museo dell'Ara Pacis.

Foto Pixabay

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!