Vivaldianno Reloaded přineslo multimediální show ve znamení 3D efektů, strhující hudby a hlasu Pierce Brosnana

Vivaldianno Reloaded přineslo multimediální show ve znamení 3D efektů, strhující hudby a hlasu Pierce Brosnana90%

Představte si barokní Benátky, hudbu geniálního skladatele Antonia Vivaldiho v art-rockovém podání, 3D efekty dvou promítacích pláten, světelnou a laserovou show, skvělé hudebníky, originální tanečníky a trochu mystickou atmosféru. A teď to všechno spojte dohromady a ponořte se do příběhu…

Na název vypůjčený z kultovního Matrixu vtipně odkazoval již začátek představení, kdy se na černé obrazovce objevila typická bílá lišta s postupujícím nahráváním a nápisem loading. Vivaldianno Reloaded, které mělo českou premiéru 12. dubna v Brně a následně se 1. května přesunulo do pražské 02 areny, je novou verzí velmi úspěšné show Vivaldianno Město zrcadel, kterou její autor a producent Michal Dvořák za uplynulé tři roky představil před více než 250 tisíci diváky v 15 zemích světa.

Vivaldianno Reloaded. Foto: Tomáš Vojáček

Příběh samotný, za jehož libretem stojí spisovatel a dramatik Tomáš Belko, zůstává až na nepodstatné maličkosti stejný. Diváky zavádí do italských Benátek, kde můžete ve velmi efektních kulisách sledovat životní příběh geniálního barokního skladatele Antonia Vivaldiho od jeho narození přes dospívání, lásku k dívce Anně, oscilování mezi kněžskou a hudební dráhou a mnoho dalších životních peripetií až ke konci jeho života.

Reloaded ale nově vsadilo na vypravěče světového formátu, kterým není nikdo jiný než filmový Bond Pierce Brosnan, který posluchače v rolích hlavního vypravěče, Vivaldiho druhého já a v jedné chvíli i Boha provede celým příběhem. Uslyšíte ho tak v angličtině, pro české diváky (zvyklé na Město zrcadel namluvené Jiřím Dvořákem) je ale doplněno i titulky.

Vivaldianno Reloaded. Foto: Tomáš Vojáček

Co se však změnilo kompletně je vizuální stránka celého představení. Zcela nové jsou animace doprovázející příběh na obrazovce za pódiem, ale především celý vizuální koncept, který ve Vivaldiannu Reloaded využívá i obří poloprůhlednou síť (či chcete-li transparentní plátno) umístěnou před pódiem, na kterou jsou promítány obrazy a která společně se zadní obrazovkou vytváří velmi povedený 3D efekt.

Mezi oběma promítacími plochami je umístěno vlastní pódium s hudebníky a tanečníky, jejichž střídavě nasvěcované postavy jakoby vstupují do promítaných obrazů. Přední síť o úctyhodných rozměrech 24 x 13 metrů však během představení střídavě vyjíždí a zajíždí a dokresluje různorodost obrazů, či naopak nechává vyniknout dění na pódiu.

Vivaldianno Reloaded. Foto: Tomáš Vojáček

Před očima diváků tak v jednom okamžiku na obrazovkách ožívají historické budovy Benátek, jejich průplavy, rozkvetlé stromy, rozbouřená hladina oceánu či zvětšené siluety hudebníků, aby se v dalším ta přední stala pouhým rámem. Vše se neustále proměňuje a podněcuje tak vaši fantazii.

Atmosféru představení dokreslují i dvě menší obrazovky s živě snímanými detaily hudebníků a tanečníků po stranách pódia, nová podoba masek vyprávějících Vivaldiho příběh, bratislavská skupina Mirror Family – zrcadloví lidé, jejichž kostýmy lámou světlo do stovek odlesků nebo dvojice tanečníků se stínovými dvojníky. Nechybí vyladěné světelné prvky a velmi efektní laserová show.

Vivaldianno Reloaded. Foto: Tomáš Vojáček

Současné představení také kompletně omladilo orchestr i své sólisty. Na pódiu tak můžeme vidět nejmladšího koncertního mistra České filharmonie v její historii Jiřího Vodičku, houslistku Martinu Bačovou, violoncellistku Terezii Kovalovou, kytaristy Jiřího Janoucha a Davida Pavlíka a samozřejmě Michala Dvořáka. Při pražském koncertu nechybělo zdvojené smyčcové kvarteto, rockovější energii a zajímavost vystoupení dodaly elektrické a akustické kytary i etnické a bicí nástroje.

Všechno výše zmíněné vytváří dohromady až neuvěřitelně provázaný, do detailů promyšlený a do sebe zapadající celek, který poeticky i dramaticky dokresluje vlastní příběh. Dokonalost představení rušila snad jen občas slyšitelná ozvěna vyprávěného příběhu v zadní části sálu a na krátký čas chybějící české titulky. Oproti strhujícímu celku a skvělým výkonům hudebníků to ale byly zcela zanedbatelné maličkosti.

Vivaldianno Reloaded. Foto: Tomáš Vojáček

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

O2 arena nabízí i další akce

Místo konání: O2 arena

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!