Nejlepší filmy mistra poetiky Karla Kachyni

Nejlepší filmy mistra poetiky Karla Kachyni 

95. narozeniny by ve středu oslavil Karel Kachyňa, který v průběhu své bezmála padesátileté kariéry natočil přibližně stejný počet snímků, tři televizní seriály i několik dokumentů. Připomeňme si ikonické filmy z jeho režijního půlstoletí.

1. Ucho

Režisér si pro své počiny vybral hned pět knižních děl Jana Procházky, mezi nimi i tuto novelu o estébáckých odposleších, které na vlastní kůži ve snímku z roku 1970 pocítí manželé v podání Radoslava Brzobohatého a Jiřiny Bohdalové. Kromě důkladného prokreslení psychologie hlavních postav a dusivé atmosféry má Ucho nespornou kvalitu i díky odvaze Kachyni, který film natáčel až po vpádu sovětských vojsk do Československa. Okamžitě putoval do trezoru a diváci ho mohli poprvé spatřit až v lednu 1990.

2. Kočár do Vídně

Další filmová adaptace Procházkova díla, které se odehrává během posledních dnů druhé světové války. Mladá dívka (Iva Janžurová) je v příběhu donucena převézt do Rakouska dva německé vojáky (Luděk Munzar a Jaromír Hanzlík). Snímek trochu zastíněný slavnějším Uchem disponuje obdobně gradovaným napětím a skvěle napsanými charaktery. Na rozdíl od Kachyňovy pozdější tvorby v něm ještě tolik neprostupuje poetika, působí naopak více naturalisticky a syrově. Do kin se sice dostal, po premiéře ale ze strany komunistických pohlavárů sklidil značnou kritiku a nakonec skončil v trezoru.

3. Smrt krásných srnců

Patnáct let po vydání se proslulá sbírka povídek Oty Pavla dočkala filmové verze a stejně jako u Jana Procházky nešlo o jednorázovou záležitost – už v roce 1979 Kachyňa se spisovatelem Pavlem spolupracoval na televizním snímku Zlatí úhoři. Ve Smrti krásných srnců diváky zavedli do období těsně před začátkem války a následného protektorátu. Děj se točí zejména okolo autorova otce Lea Poppera, židovského obchodníka, kterého ztvárnil Karel Heřmánek. Kromě něj ve filmu vyniká i Rudolf Hrušínský v roli dobrosrdečného Proška.

Rudolf Hrušínský a Karel Heřmánek ve snímku Smrt krásných srnců. Foto archiv Filmového studia Barrandov

4. Oznamuje se láskám vašim

Tématu druhé světové války se Kachyňa věnoval také ve snímku z roku 1988 – a opět jde o adaptaci, v tomto případě stejnojmenné útlé novely Karla Zídka. Pojednává o netypickém vztahu mladého českého lodníka (Lukáš Vaculík) a německé členky Hitlerjugend (Markéta Hrubešová). Jejich nahodilá známost postupně přeroste v silný citový svazek, jenž dějinnými okolnostmi nemůže skončit jinak než tragédií. Ústřední herečce v době natáčení, které zahrnovalo i erotické scény, bylo pouhých šestnáct let a šlo o její druhý celovečerní film.

5. Pozor, vizita!

Vedle Sestřiček jeden z mála snímků z rozsáhlé Kachyňovy tvorby, v němž převažuje humor nad melancholií. Oba filmy vychází z románu Adolfa Branalda Vizita popisujícího chod okresní nemocnice. Cynického volnomyšlenkáře Prepsla, který nevědomky roznáší břišní tyfus, v komedii z roku 1981 mistrně zahrál Rudolf Hrušínský, jenž s režisérem spolupracoval již na předchozích snímcích Naděje a Lásky mezi kapkami deště. Původně však prý Kachyňa počítal s obsazením Vladimíra Menšíka. Průlom v kariéře film znamenal pro tehdy začínající herečku Veroniku Jeníkovou. 

6. Lásky mezi kapkami deště

Ve filmu z roku 1979 režisér dosáhl zřejmě největší míry poetičnosti a snovosti, kterou zhmotňuje platonická láska nadaného, avšak chudého studenta Kajdy (Lukáš Vaculík) k půvabné Páje (Tereza Pokorná-Herzová) na pozadí hospodářské krize třicátých let a blížící se okupace. Debutující Vaculík ve věku sedmnácti let zde naplno projevil svůj talent coby křehký syn neúspěšného ševce (Vladimír Menšík) a mladší sourozenec poněkud neurvalého Pepana (Jan Hrušínský).

Lukáš Vaculík a Tereza Pokorná-Herzová ve filmu Lásky mezi kapkami deště. Foto archiv Bonton

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!