První máj, lásky čas. Jak se slaví v různých koutech Evropy?

První máj, lásky čas. Jak se slaví v různých koutech Evropy? 

Polibky pod rozkvetlou třešní, stavění májky, ale i demonstrace a setkání politiků s občany – takový je 1. květen v tuzemsku. Tradice v různých evropských zemích se od těch českých ale výrazně liší.

Polsko

Mnohem více než jako svátek zamilovaných se zde 1. květen považuje za oslavu práce. Dělníci a levicové politické strany pořádají během státního svátku slavnostní průvody ve městech. Volno připadá i na 3. května, Poláci si tedy často berou 2. května dovolenou, aby mohli odcestovat na prodloužený víkend zvaný Majówka.

Srbsko

Zdejší svátek označovaný jako Prvomajski uranak je především oslavou nastupujícího jara. Srbové vyráží do přírody, kde si postaví stan na přespání, založí ohniště a u táboráku si večer opékají maso.

Rumunsko

Během takzvaného Arminden se slaví začátek léta. Tradice má zajistit dobrou úrodu a ochranu před nepřízní počasí a případnými nemocemi. Svátečním pokrmem je jehněčí s ovčím sýrem a pelyňkové víno.

V některých částech země Bulhaři dodržují zvyk omytí obličeje ranní rosou, aby byli po celý rok zdraví. Brány zdobí zelenými větvičkami a odrostky, které mají opět přinést hojnost a štěstí. Venkovské ženy nesmějí během prvomájového večera pracovat na poli ani v domácnosti, aby na vesnici nepřivolaly ničivou bouři s krupobitím.

Tradiční Vappu ve Finsku. Foto archiv finland.fi

Bulharsko

Na Prvního máje se zde slaví Irminden, který je zasvěcený různým rituálům, jejichž účelem je ochránit Bulhary před hady a ještěrkami. Podle pověry uštkne v létě had toho, kdo bude v tento den pracovat na poli. V západní části země lidé zapalují ohně a přeskakují je za hlasitých zvuků, aby zlé hady zahnali.

Finsko

Více než svátkem lásky nebo nastoupivšího jara je 1. květen oslavou studentů. Univerzitní studenti si nasadí černobílé čapky ylioppilaslakki, které dostávají u maturit, převléknou se do studentských montérek posetých plackami a odznaky a vyrazí do ulic oslavovat a popíjet, nejčastěji zdejší obdobu medoviny, nápoj sima, a šumivé víno. Symbolem takzvané Vappu je socha Havis Amanda v Helsinkách, kterou studenti v tento den očistí a nasadí ji onu čepici.

Velká Británie

Anglii je nejstálejší tradicí korunovace May Queen, mladé dívky, která jde v čele slavnostního prvomájového průvodu. Podobně jako v Česku se i zde staví májky, kolem nichž lidé tancují, aby se rozloučili se zimou a přivítali příznivé počasí, které jim zajistí bohatou sklizeň.

Ve Skotsku je První máj spojený s historickým svátkem Beltane, jenž odkazuje ke galské tradice a při kterém se dnes konají ohňové show. Zajímavý je zvyk studentů skotské univerzity v St. Andews zvaný skinny dip, kdy se jdou během prvomájového rána vykoupat do Severního moře, a to často bez plavek.

Foto Pixabay

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!