Na odpolední dort i romantickou večeři. Kam zajít v Praze na neotřelé prvomájové rande?

Na odpolední dort i romantickou večeři. Kam zajít v Praze na neotřelé prvomájové rande? 

První máj se blíží. Přinášíme tipy na více či méně ukryté restaurace a kavárny v hlavním městě, kde se během středečního svátku můžete se svým protějškem stavit na rande.

1. Letem Světem

Zajímavě řešený interiér, v němž se můžete posadit do kožených křesel v takřka prezidentském salonku, ke kulatým stolkům do orientálního prostoru s peršanem, nebo zvolit místo na galerii se stěnou plnou kabaretních plakátů a pozorovat dění seshora, najdete v Petrovicích. Menu je kvantitou nevelké, ale rozmanité – už jste někdy zkusili telecí jazyk s celerovým pyré a lékořicovou omáčkou nebo šneky po burgundsku? Návštěvu můžete spojit s procházkou lesoparkem podél nedaleké hostivařské nádrže.

Interiér restaurace Letem Světem. Foto Facebook

2. Cukrárna Alchymista

Nenápadný vchod v letenské ulici Jana Zajíce skrývá útulnou kavárnu s neméně příjemnou, drobnou rozkvetlou zahrádkou. Díky historickému vybavení a baristy oděnými do retro stylu z podniku přímo dýchá vintage atmosféra prvorepublikové éry. Ochutnat můžete pestré druhy kávy či domácích limonád a k tomu zakousnout zmrzlinový dort nebo třeba mražený brownie. Nezapomeňte se zastavit v přilehlém Muzeu kávy, které vás provede zpracováním zrnek od plantáže až po šálek v kavárně.

3. Jelica

Seznámit se s balkánskou gastronomií máte možnost v této restauraci, která se nachází v Hlubočepích nedaleko tramvajové zastávky Zlíchov. V rustikálním prostředí v tradičním srbském stylu jako byste se z městské vřavy přenesli do jihoevropského venkova. Za příznivého počasí se můžete usadit na velké zahrádce a v jídelním lístku vybírat ze zdejších národních specialit, ať už proslulého čevapčiči, nebo nepříliš známé pljeskavice z mletého masa, vepřové mučkalice nebo třeba telecího guláše. Po jídle nezapomeňte vyšplhat k blízké kapličce sv. Filipa a Jakuba, odkud budete mít výhled na Vyšehrad, Braník a Podolí.

Zahrádka cukrárny Alchymista na Letné. Foto Facebook

4. Kavárna Nový Svět

Procházku po malebném zákoutí s křivolakými uličkami hned za areálem Pražského hradu, které bylo pro svůj půvab vyhledávané umělci jako Janem Zrzavým nebo Karlem Kachyňou, můžete zakončit v malé kavárně, jež nabízí kávu z lokálních pražíren, dezerty, domácí polévky a sendviče. Nachází se jen pár set metrů od Lorety, v níž si můžete prohlédnout unikátní kapli Panny Marie nebo si poslechnout pravidelnou zvonkohru.  

5. Swim

Nahoře restaurace, dole klub, který dělá čest svému jménu – skutečně připomíná bazén, v němž už chybí jen voda. Idea podniku vychází z nového konceptu „club meets kitchen“. První návštěvníky přivítá na snídani a otevřeno má až do nekřesťanských hodin nad ránem. Pro prvomájové rande se však hodí z jiného důvodu, a to pro svůj nezaměnitelný minimalistický vzhled a umístění ve funkcionalistické Štěpánské pasáži v samém centru metropole. Ve večerním menu nechybí sendviče, smažené kuře nebo francouzská specialita rillettes.

6. Styl&Interier

Jen pár kroků od podniku Swim narazíte ve Vodičkově ulici v sousedství paláce Langhans na kavárnu, kde se navzdory jejímu názvu podávají obědy i večeře. Příjemná zahrádka na jejím dvorku je vyjma Františkánské zahrady pravděpodobně jedinou zelenou oázou v okolí Václavského náměstí. Pokud budete mít štěstí, usednete do jednoho z mála křesílek pod zdejším romantickým altánkem. Z dezertů zkuste třeba red velvet či levandulovo-máslové sušenky a pokud budete mít větší hlad, zasytí vás filet z candáta nebo striploin steak.

Nebeská místnost v restauraci Lehká hlava. Foto archiv restaurace

7. Lehká hlava

Prvomájovou alternativu pro vegetariány představuje restaurace zastrčená v miniaturní uličce Boršov na Starém Městě. Kromě menu, které nevšedními pokrmy zaujme i zapřisáhlé milovníky masa, je její devízou také prostředí s bohatě vymalovanými stěnami – na rande si zamluvte stůl nejlépe v Nebeské místnosti, jejíž stropy evokují noční oblohu. Z Petřína, tradičního místa pro polibek pod rozkvetlou třešní, to máte do Lehké hlavy pěšky pouhé dva kilometry.

Tipy na prvomájové akce v Praze naleznete zde.

Foto Pixabay

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!