Neokoukané výhledy a zajímavosti: ze Mšena k hradu Houska, k rozhledně i do parostrojního pivovaru

Neokoukané výhledy a zajímavosti: ze Mšena k hradu Houska, k rozhledně i do parostrojního pivovaru 

Padesát kilometrů severně od Prahy leží místa, která lákají k příjemnému výletu a nabízejí neokoukanou podívanou. Oblast kolem Mšena na Křivoklátsku není plná davů výletníků, zajímavostí tam přitom najdeme spoustu.

Městské lázně a lesopark Debř

Ze Mšena, kam se z Prahy dostanete nejrychleji vlastním vozem nebo do dvou hodin vlakem či autobusem, vyjdete do nádherného Lesoparku Debř. Cestou se nezapomeňte pokochat unikátní budovou Městských lázní ve stylu art deco postavených roku 1932 a v létě otevřených jako koupaliště pro veřejnost. Projdete údolím lesoparku, ve kterém stojí třeba miniatura hradu Kokořín, zbytky přírodního divadla nebo pomník Mistra Jana Husa.

Pekelný hrad Houska

Něco přes osm kilometrů od Mšena leží hrad Houska, ke kterému vede příjemná značená turistická trasa. Před hradem najdete výstavu ručně vyřezávaného pohyblivého pekla, inspirovanou Danteho Božskou komedií. Hrad s podtitulem „brána do pekel“ nabízí i prohlídky interiérů.

Pár set metrů od hradu leží také místo s pěkným výhledem na dalekou horu Říp.

Rozhledna na Vrátenské hoře

Výšlap si můžete prodloužit výstupem k Vrátenské hoře, nejvyššímu bodu Kokořínska. Najdete na ní také rozhlednu otevřenou v sezoně od května do září za příznivého počasí v pátek a o víkendu, od října do dubna jen v sobotu a neděli. Za symbolické vstupné se tak můžete podívat po celém okolí. K rozhledně vede taky silnice, je možné zaparkovat v bývalém lomu pod ní a vydat se pak třeba na hrad Houska z druhé strany.

Parostrojní pivovar v Lobči

Nejen milovníci dobrého piva pak ocení návštěvu parostrojního pivovaru v Lobči. Kromě výborného piva, kterého tu je každý den na čepu k přímé konzumaci či pro odnos domů více druhů, tu i skvěle vaří a můžete jít i na prohlídku tohoto pivovaru vybudovaného už v 16. století a obnoveného před čtyřmi lety. Prohlídky se konají obvykle ve 14:30 o víkendu a svátcích, přes letní prázdniny i ve středu a v pátek.

Závěrečná pohádková podívaná v údolí

Nohy ztěžklé pivem by se už jen rády svezly, nicméně procházka z Lobče zpět do Mšena po modré značce stojí za to lenost překonat. Kromě výhledů zpět na Vrátenskou horu uvidíte i pohádkové údolí, nad kterým jede vlak. Cestu pak můžete zakončit opět ve Mšeně na výborné kávě a zákusku na náměstí Míru v cukrárně U Živných a Měšťáků.

Foto Eva Ticháková

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!