Snímek Mia a bílý lev dojme, pobaví a ukáže nám, že i zvíře může být důležitým aspektem v našem životě

Snímek Mia a bílý lev dojme, pobaví a ukáže nám, že i zvíře může být důležitým aspektem v našem životě70%

Úžasná africká příroda, majestátný bílý lev a dívka, která se nebojí riskovat svůj život pro to, co miluje. Nový francouzský film od režiséra Gillese de Maistre vypráví dramatický příběh o svobodě a silném přátelství mezi lvem a člověkem. Kromě dojemných scén a vtipných pasáží zde naleznete hlubokou myšlenku, jež ve vás může vyvolat až pocit zodpovědnosti.

Někdo má jako domácího mazlíčka psa a někdo si pořídí divokou kočkovitou šelmu. Jedenáctiletá dívka Mia (Daniah De Villiers) se s bratrem a rodiči přestěhuje z Londýna na farmu v jižní Africe, kde její otec (Langley Kirkwood) chová a zachraňuje lvy. Mia je zpočátku ze změny prostředí nešťastná a nedokáže pochopit, proč na farmě musí zůstávat.

Na Vánoce ale otec domů přinese malé lvíče, vzácného bílého lva Charlieho, a během několika dnů se z divoké šelmy a dívky stanou nejlepší přátelé. Vytvoří se mezi nimi nevídané pouto, které boří hranice mezi zvířaty a lidmi. Mia si konečně uvědomí, že do Afriky opravdu patří, a po zjištění, co se mezi farmáři a bohatými klienty děje, se rozhodne, že majestátní zvířata musí zachránit za každou cenu.

Snímek je především zajímavý tím, že vznikal plné tři roky a natáčení probíhalo pod dohledem Kevina Richardsona známého po světě jako „zaříkávač lvů“. Jedinou možností, jak film udělat opravdu realistický bez jakýchkoliv digitálních úprav, totiž bylo, aby dětští herci a lvi společně vyrůstali a stali se z nich opravdoví přátelé. To se povedlo velmi dobře, a film tímto získal úplně jiný rozměr.

Každý rok v Africe zemře kvůli masochistické zábavě několik tisíc lvů. Farmy si na sebe totiž vydělávají tzv. trofejním lovením zvířat, kdy prodají lva boháčům, kteří ho zabijí a poté se s ním na památku vyfotí. To vše je bohužel zcela legální a velmi špatně se proti tomu bojuje. Snímek tento problém ukazuje velmi šetrným způsobem a nabádá lidi, aby podpořili nadaci právě Kevina Richardsina, který se snaží Afriku změnit.

Samotný příběh je vystavěný logicky a dostatečně rychle odsýpá. Nejde tady jenom o přátelství mezi lvem a dívkou, ale také o záchranu přírody a vztahy mezi rodiči a sourozenci. Je zde krásně ukázáno, že by si sourozenci měli mezi sebou pomáhat a že lhaní může vést až ke katastrofickým následkům. Navíc snímek přehnaně nemíří na city, ale spíše se nás snaží pobavit a ukázat nám, že příroda může být opravdu důležitým aspektem v našich životech.

Největším problémem filmu je, že ačkoliv se v něm hodně věcí děje, i tak můžeme mít pocit, že se vlastně nic nestalo. Některé scény se zbytečně opakují a malinko se táhnou. Africké přírody je zde taky pomálu, většinu času tak vidíme Miu a bílého lva, což některé lidi může nudit. Scénář je holt z části špatně napsaný a možná je trošku škoda, že snímek nevyužil svůj plný potenciál.

Celkově se ale jedná o velmi povedený film, který pobaví, slabší povahy rozbrečí a ochránce přírody může rozčílit až k nepříčetnosti. Diváci si uvědomí, že s přírodou by se nemělo neustále zahrávat a že některá zvířata je potřeba ochránit za každou cenu. I tak jsou zde zbytečné táhnoucí se pasáže a snímek tak v některých ohledech pokulhává. To vše naštěstí zachraňuje bílý lev, ze kterého během filmu nespustíte oči.

Názor informuji.cz: 70%

Kdy a kde dávají film: Mia a bílý lev

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!