Současné umění na Pražském Quadriennale

Současné umění na Pražském Quadriennale 

Už tento čtvrtek 16. června se otevřou hned na několika místech v metropoli brány do světa moderního umění, do kterého je zvána nejširší veřejnost. Na ploše více než 35 000 m2 bude až do 26. června koncentrováno to nejlepší ze světového divadla, designu, architektury nebo módy. Během jedenácti dní PQ nabídne na čtyři stovky nejrůznějších akcí, kterých se účastní tisíce umělců či teoretiků z celého světa.

Rozsahem je Pražské Quadriennale zřejmě největší letošní kulturní událostí v hlavním městě. Mnohem podstatnější je ale otevřenost akce vůči všem skupinám návštěvníků -  od nejmenších dětí, přes třeba jen nahodilé návštěvníky divadel a galerií až po lidi s hlubším zájmem o současnou kulturu, říká Daniela Pařízková, výkonná ředitelka Pražského Quadriennale 2011.

PQ v pěti hlavních sekcích a stovkách akcí s účastí jednoho až několika set performerů, včetně desítek doprovodných výstav nebo divadelních představení, oslovuje profesionály, ale třeba i zájemce o kulturu či cestování. Mnohé ze zhruba šesti desítek prezentací jednotlivých zemí vycházejí z historie či náboženství a jde o spektakulární projekty – takové nabídnou například Mexiko, Chile nebo některé asijské státy útočící na všechny divákovy smysly. Prostor dostanou však i autoři scén či světelných parků pro hvězdy šoubyznysu jako Lady Gaga nebo Pet Shop Boys. Přehršli nabídky pro rodiny s dětmi a zájemce o současné umění v jeho nejširší podobě doplňuje ryze odborná rovina vyjádřená třeba tím, že na PQ pokaždé vznikne nebo je divadelními teoretiky přijato několik neologismů pro nové fenomény v současné divadelní produkci.

Choreograf a tanečník Josef Nadj, architekt Charles Renfro, zvukový experimentátor Scanner či dvojice vizuálních umělců Ilya a Emilia Kabakovovi – ti všichni dokazují významný přesah Pražského Quadriennale od scénografie do dalších tvůrčích oblastí. PQ se tak nyní během svého dvanáctého konání stává ideální platformou pro setkávaní všech, kteří pracují s prostorem – nejen na divadle anebo v městském urbanismu, ale i v prostoru mezilidských vztahů, dialogu, globální politiky nebo ekonomiky…

Nejhojněji samozřejmě zůstává zastoupeno divadlo. Troufáme si dokonce říci, že nabízíme to nejzajímavější z aktuální divadelní produkce, byť by byla na PQ zastoupena jen fragmentem,“ líčí Sodja Lotker, umělecká ředitelka Pražského Quadriennale, podle níž je dalším spojujícím prvkem celého programu jeho živost, variabilita či interaktivita směrem k návštěvníkům. Ti si budou moci jednotlivá scénografická prostředí nejen prohlédnout, ale i poslechnout, osahat, vstoupit dovnitř a cele se do nich ponořit. Nejlépe to lze ilustrovat na originálním labyrintu / instalaci 30 boxů na Piazzettě Národního divadla s každodenním uměleckým programem i místy pro příjemné a inspirativní strávení času.

Pražské Quadriennale pořádá Ministerstvo kultury ČR a realizuje Institut umění - Divadelní ústav, jehož ředitelka Pavla Petrová je zároveň ředitelkou Pražského Quadriennale. Generálním komisařem PQ 2011 je významný slovenský scénograf Boris Kudlička. Veškeré další informace na www.pq.cz.

Další informace o PQ na Informuji.cz

| Redakce Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!