Městská divadla pražská v příští sezóně nabídnou muzikál Davida Bowieho i netradičního Švejka

Městská divadla pražská v příští sezóně nabídnou muzikál Davida Bowieho i netradičního Švejka 

Více o akci...

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Městská divadla pražská (MDP) poodhalila program sezóny 2019/2020. Ve výběru nechybí muzikál Lazarus od Davida Bowieho, adaptace Haškova a Brechtova Švejka, americká klasika Smrt obchodního cestujícího nebo Žebrácká opera Václava Havla. Poslední premiéry aktuální sezóny zahrnují komedii Revizor a tragédii Romeo a Julie.

Slavnou politickou satiru Revizor z pera ruského autora Nikolaje V. Gogola uvedou MDP 27. dubna v pražském divadle ABC. Jde o další zpracování příběhu o bezvýznamném floutkovi Chlestakovi, kterého obyvatelé malého města považují za carského kontrolora, jenž se sem inkognito vydal na inspekci.

Gogolův text je geniální a geniální texty neztrácejí na své šťavnavosti ani pichlavosti,“ vysvětlil režisér inscenace David Drábek, proč si text vybral do divadelního repertoáru. „Naše úprava spočívá hlavně v radostném rozvedení hry, nerozšiřovali jsme ji o politickou aktuálnost,“ dodal. V hlavních rolích se představí Tomáš Havlínek, Václav Kopta a Pavla Tomicová.

Poslední premiérou aktuální sezóny bude Shakespearova tragédie Romeo a Julie, která bude v divadle ABC uvedena 25. května. Do zpracování slavné klasiky se pustil režisér a umělecký šéf Michal Dočekal, který stojí i za inscenací Andělé v Americe. „Každý ten příběh zná, každý ví, jak dopadne. Pokusíme se ho vyprávět tak, aby se Věvodova slova na konci hry ‚… srdce bude jímat znovu žal Juliin a bolest Romeova‘ týkala i nás,“ nechal se slyšet Dočekal.

Do titulních rolí milenců obsadil Zdeňka Piškulu a Terezu Marečkovou, pro kterou prý byla nabídka role nečekaná. „Nikdy mě nenapadlo, že bych já měla hrát Julii. Vždycky jsem si ji představovala jinak – jako fakt pěknou holku. Začala jsem vnímat, jaká je v ní síla. Přestože je Julie mladičká, není prvoplánová,“ uvedla herečka. Ve hře bude oproti jiným zpracováním více akcentovaná hudební složka, o kterou se živě postará indie rocková kapela Please The Trees.

Tereza Marečková a Zdeněk Piškula ve hře Romeo a Julie. Foto archiv MDP

MDP odhalila čtrnáct premiér, které se objeví na programu jejich již 70. sezóny. V Divadle ABC zahájí sezónu Žebrácká opera podle Václava Havla, kterou nastuduje režisér David Radok – půjde o jeho vůbec první spolupráci s MDP, v nichž působil jeho otec Alfréd ve spolupráci s Havlem coby jeho asistentem a pozorovatelem. Scéna uvede také moderní klasiku Smrt obchodního cestujícího od Arthura Millera, dramatizaci románu Vojna a mír od L. N. Tolstého a také novou verzi muzikálu Ještěři od Darka Krále a Tomáše Belka.

Divadlo Rokoko chystá inscenaci Bez hany (Hommage á Hegerová) coby poctu zpěvačce Haně Hegerové, která svou pražskou kariéru začala právě na této scéně. Diváci se mohou těšit také na adaptaci novely Davida Grossmana Přijde kůň do baru a na druhý díl úspěšných Kanibalek s podtitulem Soumrak starců, temnou detektivku o byznysu se seniory.

Na mladší publikum zaměřené Divadlo Komedie připravuje kontroverzní hru Franze Grillparzera Sláva a pád krále Otakara, tragédii o českém králi Přemyslu Otakaru II.

Do repertoáru přibyde také psychedelický muzikál Lazarus, který David Bowie psal paralelně s poslední deskou Blackstar a jenž měl světovou premiéru měsíc před jeho smrtí, magický příběh Nový vánoční titul od René Levínského neboli Šimona Olivětína, inscenace Odysseus inspirovaná Homérovým eposem, adaptace Jiráskovy Husitské trilogie, projekt Švejk vycházející z díla Brechta a Haška a také scénická antologie tuzemské poezie 100 nejkrásnějších českých básní. Výčet premiér v příští sezóně však zatím není kompletní.

Návštěvníci také mohou využít novou centrální pokladnu, která se nachází v pasážích na půli cesty mezi divadly ABC a Rokoko,“ doplnil ředitel MDP Daniel Přibyl.

Václav Kopta a Pavla Tomicová v inscenaci Revizor. Foto archiv MDP

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!