Všechny dluhy jsou splacené. Snímek Avengers: Endgame rozehrál epochální i složitý příběh určený pro skalní fanoušky Marvelu

Všechny dluhy jsou splacené. Snímek Avengers: Endgame rozehrál epochální i složitý příběh určený pro skalní fanoušky Marvelu85%

Třetí fáze je téměř u konce. Přišla závěrečná bitva, která musela dojmout, nadchnout a snad i rozplakat každého příznivce Marvelu. Studio ve tříhodinovém opusu rozehrálo několik překvapivých zápletek a přidalo i na vtipných pasážích. Složitá pravidla Endgame jsou ale na hraně náročnosti a propracovanosti, kterou lze vstřebat. Nejspíš tak bude nutné si boj ještě několikrát zopakovat.

Dvacet jedna filmů. Jedenáct let. Jeden tým. Avengers (a hlavně jejich fanoušci) se konečně dočkali velkolepého finále. Endgame předčilo očekávání a doslova si omotalo příznivce Marvel Cinematic Universe kolem prstu. V kinech po celé republice to teď proto vypadá jako na fotbalovém utkání. V jinak tichých sálech nechybí řev, smích, potlesk ani slzy dojetí a smutku. Předposlední snímek třetí fáze se totiž svými složitými pravidly dokáže dostat pod kůži.

Narozdíl od většiny předešlých snímků od Marvelu je tento darem a poctou všem fanouškům. Divák, který neviděl byť jediný díl z tohoto komiksového vesmíru, totiž přichází o část významů, které film přináší, a to zejména při závěrečné bitvě. Endgame je scenáristicky tím vůbec nejpropracovanějším, co jsme zatím z této dílny mohli vidět. Má ale nastavená neuvěřitelně složitá pravidla. Setkáte se v něm s obrovským množstvím zápletek, které dělají z tříhodinového opusu divácky velmi náročnou podívanou.

Rozhodně si ho tak nepustíte jednou. Nejen kvůli nadstandardnímu vizuálnímu zážitku a už tradičně skvělých hereckým výkonům, ale hlavně proto, abyste dokázali pochopit všechno, co vám scenáristé Christopher MarkusStephen McFeely připravili. A jak je to i u Iron Mana, jedna z největších kvalit může být zároveň i největší zhoubou.

Jako střelba z kulometu

Narozdíl od jiných komiksových filmů se noví Avengers obtížně vnímají, nedají vám totiž ani chvíli na oddech. Každá ze tří částí je totiž složená z neuvěřitelného propletence překvapivých zvratů a osobních příběhů. Ty jsou ke všemu obohaceny pořádnou dávkou vizuálních efektů a akčnosti. Všechny záběry tak na diváka přímo křičí: "Chtěli jsme vám ukázat to nejlepší." Kvůli tomu ale fanoušci nedokážou jednotlivé scény zpracovávat a zamýšlet se nad jejich širšími důsledky.

Až na hranu snesitelnosti jsou vytažené i vtipy. (Nejvíc se to projevuje u Thora, jehož výstupy se občas trochu těžko tráví a některé jsou až nadbytečné.) Přesto se ale vždycky zastaví v nejlepším a nikdy nepřepadnou k trapnosti, a to i když se týkají zadku. 

Z Avengers se tak stala jedna velká emocionální horská dráha, kterou fanoušci po jedenácti letech čekání nemůžou nemilovat. Jejich velký boj konečně přišel a ukončil jednu neopakovatelnou filmovou kapitolu. Všechny otázky jsou zodpovězeny, až na tu poslední. Co bude dál?

Až v červnu do kin dorazí Spider-Man: Daleko od domova bude třetí fáze u konce. A po všem, co se stalo, je už teď jasné, že tým nikdy nebude jako dřív. Dokážou ale slibované sequely, spin-offy i nové postavy být stejně okouzlující jako jejich předchůdci? Doufejme. Je ale jasné, že fanoušci vidí ve 14 milionech možností jen jednu správnou. Raději ji ale nevyslovujme, jinak by se nestala.

Názor informuji.cz: 85%

Kdy a kde dávají film: Avengers: Endgame

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Všechny dluhy jsou splacené. Snímek Avengers: Endgame rozehrál epochální i složitý příběh určený pro skalní fanoušky MarveluVšechny dluhy jsou splacené. Snímek Avengers: Endgame rozehrál epochální i složitý příběh určený pro skalní fanoušky Marvelu
 

Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

(1 hodnocení) A co tvé hodnocení?