Přehled malých moravských festivalů: od netradiční literatury po alternativní interprety

Přehled malých moravských festivalů: od netradiční literatury po alternativní interprety  

Nemáte příliš v lásce velké festivaly? Podpořit můžete pro změnu menší akce s programem, které mnoha větším konkurují. Přinášíme přehled šesti alternativních moravských festivalů od letošního května do srpna.

Literární Inverze nad Ostravou

Literárně hudební festival Inverze zahájí svůj druhý ročník v pátek 24. května v areálu Provozu Hlubina v Ostravě. Do neděle se ve vnitřním i venkovním prostoru představí několik spisovatelů, například Josef Pánek, Tomáš Baldýnský nebo básník Petr Hruška, který představí úryvky ze své nové sbírky Nikde není řečeno. V programu se představí také Čeština 2.0 či fenomén Pure devadesátky, který se letos dočká i knižního vydání.

Z hudebního programu se můžete těšit na pražskou kapelu s lyrickými texty Post-hudba a na party v podání legendárního Floexe. Akreditace na celý festival pořídíte do konce dubna za 300 korun, od 1. května za 400 korun.

S hudbou na pláž

Otrokovicích otevře letní sezónu první ročník Lážo Plážo Festu, který láká na známá jména. Jednodenní akce se odehraje 15. června na otrokovickém štěrkovišti a nabídne třeba Rybičky 48, PSH, Marka Ztraceného anebo slovenskou legendu Horkýže Slíže. Vstupenky seženete za 390 korun, navíc do 6. května dostanete k pěti lístkům jeden zdarma. Na místě budou lístky o sto korun dražší.

Na poutní místo s Muchou

Provodovský festival Horem Dolem se vrací po dvouleté pauze s desátým ročníkem a tentokrát nabídne hned několik novinek. Nejen že se mění festivalový areál, ale také dojde k přidání několika nových sekcí do programu. Kromě zmíněné Muchy vystoupí Tygroo či zlínská kapela Avarom dnabseulb. Festival také nabídne bohatý divadelní i literární program. To všechno se uskuteční 14. a 15. června na louce u starého hřbitova, která se nachází kousek za vesnicí. 

Malý festival pro dobrou věc

První ročník Dobrofestu se uskuteční 3. srpna v areálu Galerie u Kalicha v Drahanovicích nedaleko Olomouce. Celý festival se uskuteční především na pomoc dvěma kvadruplegikům, osmnáctiletému Honzovi a devítiletému Karlíkovi. Dopoledne se poběží půlmaraton a poté se prostřídá dvanáct kapel tak, aby vznikl nepřetržitý dvanáctihodinový proud hudby.

Mezi oznámenými jmény, která vystoupí bez nároku na honorář, jsou lokální kapely, například Supyy času, Homebwoyrasta či Pryor, ale například i ostravská kapela My Project.  Na oznámení hlavního headlinera si ale budete muset ještě pár dní počkat. Za vstupné zaplatíte 200 korun, ale pokud darujete krev, můžete získat lístek zdarma na transfuzním oddělení FN Olomouc. 

Všehochuť v Bojkovicích

Tradiční festival MišMaš se letos bude konat od 21. do 22. června na statku Ústsko v Bojkovicích. Na dvou scénách se ukážou česká i světová jména alternativní hudby. Z českých kapel například Houpací koně, z těch světových se představí Savak, The Pau či americký písničkář rickoLus, který se představí sólově i v rámci projektu Hurricane Party. Vstupenky si můžete zakoupit v předprodeji od května.

Konec června na lázeňské kolonádě

Atmosféra lázeňského města, korzující hosté a Luhovaný Vincent. Od 27. do 30. června zaplaví Luhačovice multižánrový festival s programem, ze kterého si vybere opravdu každý. Téma je Buď/Anebo, aby si každý návštěvník mohl v hlavě rozmyslet svou vlastní volbu. Mimo hudební sekci se můžete těšit na divadelní či uměleckou část, Viktor Černický představí projekt PLI a Juliana Höschlová vystoupí u pramene Ottovka, kde bude zpívat hity 80. a 90. let vybrané publikem.

V hudební sekci zahraje kapela Lesní zvěř či Horňácká cimbálová muzika Petra Mičky s crossoverem všemi různými žánry. Akreditace na celé čtyři dny seženete v předprodeji od 1. května za 350 korun. Od prvního června se vstupné o sto korun zvedne a na místě zaplatíte 450 korun. 

Foto archiv festivalu MišMaš

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!