První zahraniční hvězdy Letní Letné 2019 odhaleny

První zahraniční hvězdy Letní Letné 2019 odhaleny 

Mezinárodní festival nového cirkusu a divadla Letní Letná proběhne již po šestnácté mezi 14. srpnem a 1. zářím 2019. Můžeme se těšit na vousatý soubor z Kanady, tradičně netradiční Cirque Aïtal, projekt ženských akrobatek nebo na dosud oficiálně neoznámený soubor Theatre d'un jour.

Dokonalý cirkus s nadhledem a plný humoru, takový je Cirque Aïtal artistů Viktora Cathala a Katiho Pikkarainena. V Letenských sadech se letos usadí se svým představením Cirkusová sezóna, kde se prolíná svět tradičního cirkusu s tím novým. Jedinečná podívaná, která propojuje řadu stylů a talentů z celého světa: od sourozenců Kanakových z východní Sibiře, kteří s ohromující lehkostí stále a znovu létají vzduchem, přes švédského žongléra Matiase Salmenaha, jehož umění popírá zemskou přitažlivost, až po talentovaného voltižéra a jezdeckého akrobata Ludovica Baladina.

Sedmnáct žen z předních novocirkusových francouzských souborů přivezou na Letní Letnou svůj Projekt PDF - unikátní, slavnostní, výbušné a hravé, leč riskantní představení, které čeští diváci uvidí jako jedni z mála mimo Francii. Míchají různé druhy akrobacie a divadla a společně vytvářejí eklektický vesmír s barvitou estetikou.

Dva roky poté, co kanadský vousatý cirkus Alfonse zavítal na Letenské pláně se svým elektronickým kabaretem Barbu, který zkoumal počátky cirkusu v Montrealu, přijíždí tento soubor opět do Čech a přináší nové představení: Tabarnak. To vychází z tradičních sešlostí v malých Quebeckých kostelících. “Je to něco jako novocirkusová fiesta, hudba stoupající k oblakům. Je to pozvánka na společnou sešlost, na oslavu nebe a pekla a všeho mezi tím.” Prý se jedná o křížovou cestu říznutou rockovým muzikálem.

Další zahraniční hvězda bude představena v polovině května spolu s programem Festivalu české novocirkusové tvorby, ale už dnes lze na oficiálních stránkách Letní Letné najít zmínku o belgicko-francouzském souboru Theatre d'un jour. Můžeme doufat, že se k nám dostane jejich oceňované představení Strach - a fear song, které pomocí tří cirkusáků a operní zpěvačky zkoumá hranice strachu.

Foto archiv Letní Letné

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Letenské sady nabízí i další akce

Místo konání: Letenské sady

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!