Stojednaletý stařík, který se vrátil, aby zachránil svět se jen marně pokouší o druhý vzestup na výsluní

Stojednaletý stařík, který se vrátil, aby zachránil svět se jen marně pokouší o druhý vzestup na výsluní40%

Po deseti letech se švédský autor rozhodl navázat na svůj román Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel. Kniha sklízela úspěch po celém světě a vysloužila si i vlastní filmovou adaptaci, která získala největší rozpočet v historii švédské kinematografie. Navazující román o Stojednaletém staříkovi ale svému předchůdci nesahá ani po paty.

Kniha Stojednaletý stařík, který se vrátil, aby zachránil svět vznikla na popud fanoušků prvního dílu a na naléhání samotného hlavního aktéra Alana Karlssona. Stejně jako Stoletý stařík se i o rok starší Stojednaletý stařík snaží upozornit na to, jak se věci ve světě mají, a nepřímo, jak by se mít měly.

„Událost za událostí mě naplňovala pocitem, že svět je mnohem méně dokonalý než kdy dřív. A já jsem to jen sledoval. Tam někde se zrodila potřeba opět něco povědět po svém,“ říká autor Jonas Jonasson o vzniku knihy.

Sám spisovatel se už před napsáním knihy shodl s hlavním aktérem Karlssonem na tom, že stejně jako první díl nebude mít ani ten druhý kýžený dopad na společnost. V případě druhého dílu to však nebudeme moci dávat za vinu lidské nepřizpůsobivosti, ale spíš knize samotné.

Děj začíná velmi slibně nečekaným dobrodružstvím Alana Karlssona a jeho přítele Julia Jonssona v Severní Korei, kde jsou nuceni si hrát na atomové vědce, aby si zachránili život. Až do poloviny knihy se nebudete moct odtrhnout. Alan a Julius zažívají neskutečné příběhy, které člověka rozesmějí, ale zároveň upozorní na absurdní dění ve světě. 

Kniha je čtivá a čtenář má pocit, že ji musí přečíst jedním dechem, až do chvíle, kdy se Alan a Julius dostanou do svého rodného Švédska. Tam se z napínavého a zábavného děje stane jen zdlouhavá a nudná směsice krátkých vyumělkovaných příběhů. Děj se neodehrává přirozeně a jednotlivé události jsou spojeny až příliš nepravděpodobnými náhodami, nad kterými zůstává rozum stát. Ubývá humorných scén, a navíc se vytrácí ten typický sarkastický popis politického dění ve světě, který právě z první knihy udělal bestseller.

Stojednaletý stařík je tak jen dalším hrdinou, který se snaží obnovit svou zapomenutou slávu. Na své o rok mladší já nedosáhe ani humorem, ani kvalitou.

Názor informuji.cz: 40%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!