Leonardo da Vinci známý i neznámý. Audiokniha ho představuje v novém světle

Leonardo da Vinci známý i neznámý. Audiokniha ho představuje v novém světle90%

Co se vám vybaví jako první, když se řekne Leonardo da Vinci? Ať už je to Mona Lisa, Dáma s hranostajem nebo návrhy létacích strojů, vždycky budete mít pravdu. Byl každopádně nejlepší ukázkou takzvaného renesančního člověka. Celý umělcův život se všemi zajímavostmi a detaily zpracoval světoznámý americký novinář Walter Isaacson do knihy, která je nyní dostupná také v audioverzi.

Autor už má na kontě biografie takových osobností, jako jsou například Benjamin Franklin, Steve Jobs nebo Albert Einstein. O načtení se postaral dabér Zbyšek Horák, jehož hlas mohou znát například diváci Toulavé kamery. Pro tuto knihu jako stvořený. Tempo řeči je klidné, ale v odpovídajících částech je naléhavé a posluchač hltá každé slovo.

Trpěl doslova obsedantní posedlostí poznat vše, co se o světě poznat dá.

Když sám Da Vinci žádal o pracovní místo, až v jedenáctém odstavci uvedl, a to jen tak mimochodem, že je také malíř. Ve svém díle kombinoval hravost s posedlostí, byl to novátor a jeho vynálezy jsou dodnes inspirací. Už ve své době se zajímal také o biologii i zákonitosti vesmíru a jeho teorie byly dokonce mimořádně přesné. Každé z jeho životních etap je věnována jedna kapitola, a my tak sledujeme i vývoj jeho objektů zájmu.

Jako jeden z prvních smíchal na obraz železo a mangan. Dílo mohlo mít i až 30 vrstev.

Nejvíce atraktivní tak bude pro čtenáře pravděpodobně část věnovaná Moně Lise. Žena, která seděla modelem, měla v době portrétování 24 let a obraz si objednal její manžel. Paradoxní je, že malíř za něj pravděpodobně nikdy nedostal zaplaceno. Kromě obsáhlých, ale velice zajímavých popisů technik malby se dozvíte také o tricích se světlem nebo o malých detailech v očích Lisy, jejím úsměvu a o tom, jak je to s jejím obočím. Osvětleno bude i pozadí, které ukrývá spoustu metafor. A víte, kdo je Mona Vana?

Mona Lisa vyvolává celou řadu psychologických reakcí, které sama prožívá.

Po dvaceti hodinách poslechu už nikdy nebudete mít na Leonarda da Vinci stejný pohled. Kniha vám otevře naprosto nové obzory a především ukáže, že nic není nemožné. Zanechá v posluchači nekonečný údiv z toho, čeho všeho může být schopen jeden člověk za jeden jediný život. To, co dokázal obsáhnout, je nejen obdivuhodné, ale dokonce to dnes zní až nereálně. I bez techniky a dalších vynálezů, které má dnešní společnost k dispozici, dokázal Leonardo ovládnout téměř všechny obory své doby. V knize objevíte jeho svět a poznáte myšlenky naprosto komplexně. Ale i přes to si tato postava i nadále uchová své tajemno, svou genialitu.  

Audioknihu je možné zakoupit na stránkách Audiotéky.

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!