Nejlepší filmy japonského studia Ghibli

Nejlepší filmy japonského studia Ghibli 

Japonské filmy s úžasnou animací, geniálně promyšlené příběhy s nečekaným poselstvím a celkově skvělá podívaná plná akce a emocí. To vše a mnohem více jsou animované snímky od japonského studia Ghibli, které vás uhranou především svou originalitou. My jsme na počest tohoto studia rozhodli vytvořit seznam těch nejlepších snímků, a navíc vám odkryjeme věci, které jste možná ještě netušili.

Studio Ghibli je bezpochyby nejznámější studio zabývající se anime filmy. Jeho snímky jsou celosvětově úspěšné a sklízí ohlas jak u publika, tak u kritiky. Studio založil v roce 1985 režisér Hajao Mijazaki spolu se svým kolegou Isao Takahatou a od té doby vydává hit za hitem.

Někdy se studiu přezdívá japonské studio Disney podle podobné míry popularity jeho děl v Japonsku. Jméno Ghibli pochází z italské přezdívky pro saharská průzkumná letadla z Druhé světové války, původně z arabského výrazu ghibli (horký vítr vanoucí Saharou). Logem studia je pak Totoro, postava z filmu Můj soused Totoro, která připomíná činčilu.

Pozn.: Nenechte se zmást. Snímek Mirai, dívka z budoucnosti tentokrát není od studia Ghibli, ale od studia, které založil Mamoru Hosora v roce 2011 a jeho jméno je studio Chizu.

1.Cesta do fantazie

Asi nejznámější snímek studia Ghibli z roku 2001 od režiséra Hajao Mijazaki vypráví příběh desetileté dívky Čihiru a jejího šíleného dobrodružství ve světě duchů. Dívenka se spolu se svými rodiči ztratí a úplnou náhodou dojdou k podivnému tunelu. Ze zvědavosti jím projdou, a aniž by si to uvědomili, ocitnou se v říši duchů kolem začarovaných lázní čarodějnice Jubaby. Kromě majitelky lázní Čihiro potká chlapce Haku, Zenibu či Muže bez tváře. Všechny postavy mají nevěřitelně zajímavý charakter a my se i díky nim můžeme plně vžít do tajuplného města duchů.

Film se setkal s širokým mezinárodním ohlasem a v roce 2003 získal Oscara za nejlepší celovečerní animovaný film. Je vůbec prvním anime filmem, který vyhrál tuto cenu. V Japonsku překonal velkofilm Titanic a stal se vůbec nejvýdělečnějším snímkem v japonské historii. Film bývá často interpretován jako alegorie cesty mezi dětstvím a dospělostí. Je zde především poukázáno na to, že člověk v tomto období prochází velikými změnami a může přijít o svoji pravou identitu a povahu.

2. Zámek v oblacích

Snímek vycházející z románu Howl´s Moving Castle od spisovatelky Diany Wynne Jones pojednává o mladé dívce Sophie, která se shodou náhod stává obětí magie. Zlomyslná čarodějnice ji promění ve stařenu a její jedinou možností je vyhledat pohledného čaroděje Howla, jehož kouzelný zámek chodí po vrcholcích hor nad městem. Tím začíná úžasný příběh lidské svobody a mladé lásky uprostřed nesmyslné války mezi dvěma mocnostmi.

Film je opět z dílny režiséra Hajao Mijazaki a vznikl v roce 2004, tři roky po uveřejnění snímku Cesta do fantazie. V Česku je toto anime distribuované pod trošku zmateným názvem Zámek v oblacích, který zřejmě odkazuje na jeho staršího bratra Laputa: Zámek v oblacích z roku 1986. Správný překlad originálního názvu by měl tedy být Howlův kráčející hrad. Město, ve kterém žije Sophie, je vytvořené na základě francouzského města Colmar.

3. Můj soused Totoro

Jeden z prvních filmů studia Ghibli z roku 1988 popisuje příběh dívenky Sacuki a její mladší sestry Mei, které se se svým otcem přestěhují do japonského venkova. Právě tady se seznámí s podivným lesním tvorem Totorem a společně prožívají úžasná dobrodružství. Snímek byl produkován a uveden do kin spolu s filmem Hrob světlušek od režiséra Issa Takahaty, jenž v mnoha aspektech tvoří naproti Totorovi zrcadlový obraz. Při produkci si animátoři nebyli zcela jistí, do kterého z dvou uvedených filmů patří jednotlivé obrazy. Filmy byly promítáný současně a Můj soused Totoro měl sloužit k odlehčení smutného nádechu Hrobu světlušek. Postava Totora slouží jako logo studia Ghibli a jeho plyšové verze se prodávají po celém Japonsku. Na plakátu k filmu nestojí s Totorem na zastávce konkrétní dívka, ale kombinace Sacuki a Mei.

4. Hrob světlušek

Adaptace stejnojmenného autobiografického románu od Akijuki Nosaky ukazuje Japonsko za Druhé světové války. Dva sourozenci – chlapec Seit a mladší dívka Secuko jsou ponecháni vlastnímu osudu bez obou rodičů a snaží se přežít šílené hrůzy, které jsou za války páchány. Mnoho kritiků snímek považuje za jeden z nejsilnějších protiválečných filmů vůbec. Hrob světlušek je ceněn především pro svůj mimořádný emocionální náboj a skvělou příběhovou linku. Po promítání filmu v Japonsku museli diváci povinně po skončení zhlédnout veselý snímek, protože byl film příliš emocinálně náročný. Režisér Isao Takahata byl jediný žijící animátor, který přežil bombardování. 

5. Princezna Mononoke

Japonské fantastické drama ve stylu anime z roku 1997 odehrávající se v pozdním období Muromači (1333 – 1568) v Japonsku vypráví příběh mytického boje mezi rozrůstající se civilizací lidí a zvířecími božstvy, které vládnou lesům. Do střetu konfliktu vstupuje princ Ašitaka, vládkyně města uprostřed lesa paní Eboši a dívka vychovaná vlky slečna San, které lidé říkají princezna Mononoke a která je na straně hvozdu a bohů. Snímek se zabývá především soužitím člověka a přírody a myšlenkou navazuje na starší film Naušika z Větrného údolí. Krajina ve filmu je inspirována rozsáhlými lesy na ostrově Jakušima a pohořím Širakami-Sanči na japonském ostrově Honšú. Jméno hlavní hrdinky Mononoke znamená v překladu rozhněvaný nebo pomstychtivý duch. Režisér filmu Hajao Mijazaki osobně opravil anebo překreslil přes 80 000 tisíc obrázků.

6. Arrietty ze světa půjčovníčků

Snímek z roku 2010 inspirovaný románem Pidilidi od anglické spisovatelky Mary Norton pojal malinké skřítky svým vlastním originálním způsobem. Vyprávění filmu se zaměřuje na svět malinkatých lidí – půjčovníčků - a hlavně jedné z nich, mladé a nebojácné dívky Arrietty. Ta se svými rodiči žije v prostorách mezi zdmi starého domu, ve kterém žije se svou babičkou chlapec Šó. Díky úplně první výpravě do světa lidí Arrietty mladého hocha pozná a nakonec se mezi nimi vytvoří nevídané přátelství. Snímek v roce 2011 získal cenu Japonské akademie v kategorii nejlepší film a jeho natočení bylo plánované už několik desítek let.

7. Království koček

Film z roku 2002 vycházející ze stejnojmenné mangy od umělce Aoi Híragi pojednává o středoškolačce Haru, která se díky své dobrosrdečnosti dostane až do kouzelného kočičího království. Během svého dobrodružství potkává elegantního Barona, kocoura Motu či chrliče Tota. Snímek je do jisté míry pokračováním filmu Šepot srdce, se kterým má anime společné obě hlavní kočičí postavy a navazuje i tematicky, ačkoliv samotné příběhy jsou na sobě nezávislé.

Další skvělé filmy od studia Ghibli: Doručovací služba čarodějky Kiky, Šepot srdce, Příběhy ze zámoří, Porco Rosso a další

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!