Korunovační klenoty bez stání ve frontě. Zámek Kozel vystavuje dokonalou repliku českého pokladu

Korunovační klenoty bez stání ve frontě. Zámek Kozel vystavuje dokonalou repliku českého pokladu 

Bez mnohahodinových front si mohou české korunovační klenoty prohlédnout od 18. dubna návštěvníci zámku Kozel na Plzeňsku. Kromě mistrovské repliky klenotů výstava zájemcům přiblíží osobnost Karla IV. Otevřena bude do 23. června.

V bývalé jízdárně zámku Kozel nedaleko Plzně mohou diváci zblízka spatřit repliku českých korunovačních klenotů, které zhotovil věhlasný zlatník a šperkař Jiří Urban.

Autor v minulosti realizoval šperky mimo jiné pro anglickou královnu Alžbětu II., papeže Jana Pavla II. a vytvořil také repliku císařské koruny Svaté říše římské či repliky cášské a lombardské koruny. Na vytvoření kopie českých klenotů spolupracoval se slovenskými šperkaři, manžely Cepkovými.

Z výstavy korunovačních klenotů. Foto archiv ceskekorunovacniklenoty.cz

Mnohasetletá historie klenotů je opředena množstvím legend, se kterými se seznámí návštěvníci výstavy. Čeká je i bližší představení krále a císaře Karla IV. včetně připomenutí jeho zakladatelské činnosti nebo rodinných vztahů.

Související období středověku na výstavě přibližují tematické exponáty jako různé kopie zbraní, volné repliky oděvů a obuvi, mince, miniatury nebo 3D modely. Malí návštěvníci v expozici najdou také tajuplný interaktivní prvek.

Komentované prohlídky výstavy jsou možné po domluvě a jen pro skupiny od 25 osob. Příplatek k vstupnému v tomto případě činí 15 korun. Běžné vstupné činí 100 korun, snížené od 25 do 75 korun.

Foto archiv ceskekorunovacniklenoty.cz

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Zámek Kozel nabízí i další akce

Místo konání: Zámek Kozel

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!