Finále Plzeň 2019: Baťa, nebo spíš Baťové, první globalisté? Dokument poukazuje i na podnikatelova neméně důležitého bratra

Finále Plzeň 2019: Baťa, nebo spíš Baťové, první globalisté? Dokument poukazuje i na podnikatelova neméně důležitého bratra80%

Dokumentární česko-francouzský film Baťa, první globalista, který v předpremiéře uvedl festival Finále Plzeň, představuje nejenom současný stav obuvnického impéria, ale i osudy obou slavných bratrů podnikatelů.

Většina lidí na světě pravděpodobně bude znát značku bot Baťa a jméno jejího zakladatele také nebude úplně neznámé. V české kotlině je postava věhlasného podnikatele ze Zlína přesto svým způsobem opomíjená. Už jen tím, že o osobnosti Tomáše Bati ani osmdesát sedm let po jeho smrti nevznikl hraný film. Jeho příběh do jisté míry vykazuje znaky typického amerického snu – ševcovský synek z malého rodinného podniku svou pílí a odhodláním vybuduje obrovskou továrnu. Postupně přibývají prodejny, fabriky i sesterské společnosti na čtyřech kontinentech.

Režie dokumentárního snímku s francouzskou koprodukcí se ujal Slovák Peter Kerekes, který si k sepsání scénáře přizval spisovatele a odborníka na Baťovu rodinu Pavla Hajného. Samostatná linka filmu se zabývá osudy postavy Tomáše Bati a také jeho poněkud zastíněného nevlastního bratra Jana Antonína, který se po sourozencově tragické smrti při letecké nehodě v roce 1932 zasloužil o udržení zahraničního impéria.

Archivní fotografie a záběry doplňuje komentář v podání Bolka Polívky a Zuzany Stivínové. Kromě toho tvůrci vyhledali i žijící potomky slavných bratrů, jejichž vzpomínky na předky se střídají s výpověďmi pamětníků, kteří před několika desítkami let pracovali v Baťových podnicích v cizině. Rámec filmu však primárně tvoří expanze nejenom obuvnické firmy, ale i jejího průkopnického stylu, který po celém světě přetrvává dodnes. U všech vystupujících lidí, kteří buď s podnikatelem osobně přišli do styku, nebo se jím pouze nechali inspirovat, je znát silný baťovský duch a takřka posvátná aura kolem jeho odkazu.

Odlehčení na pozadí vážného příběhu nabízí spousta komických momentů – mladý prodejce z Keni považuje za „funny“ nazývat modely bot podle biblických postav, designérka ze stejné země se zamýšlí nad tím, že vojenské boty s podpatky by možná odvrátily válečné konflikty. Jiné budí spíše rozpačité emoce, třeba výjevy z africké skládky pneumatik, jejichž odřezky chudí domorodci horko těžko přetvářejí na laciné podrážky.

Film sice není až tolik informačně saturovaný a pokud divák čeká, že se po jeho zhlédnutí dozví alfu a omegu podnikatelova úspěchu, bude zklamán. Snímek se spíše snaží přiblížit způsob myšlení, který je v lidech ovlivněných Baťou hluboce zakořeněný a jejž charakterizuje pokora, silný morální kredit a poctivý přístup k práci.

Foto © Česká televize

Názor informuji.cz: 80%

Kdy a kde dávají film: Baťa, první globalista

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!