Znepokojivá hra Kryštofa Kaplana v DOXu

Znepokojivá hra Kryštofa Kaplana v DOXu80%

Od 12. dubna je v pražském Centru současného umění DOX k vidění výstava razantního českého umělce Kryštofa Kaplana. A jak už název napovídá, nenechá vás v klidu.

Výstava nese název Tenze a nejedná se o klasickou expozici, jež by jednotlivé artefakty představovala v chronologickém či tematickém pořadí. Jak má Kryštof ve zvyku, i tentokrát jde o site-specific instalaci.

Z výstavy Kryštofa Kaplana. Foto © DOX

Proč Tenze? Jelikož právě napětí je společným jmenovatelem autorovy tvorby už od jejího počátku na pražské AVU, kde studoval sochu u profesora Zeithammla, kterému dělal poté i dlouho asistenta.

Ve své diplomové práci nesoucí název Mizení, která výstavu uvádí, metaforicky zpracovával pět fází smiřování se se smrtelností. Zde poprvé můžeme pozorovat jakýsi motiv napětí, a to mezi hmotou a našimi představami.

Tenze je tak razantní, jak by dnešní umění mělo být. Nabízí víc otázek než odpovědí a to je správně," říká kurátor Leoš Válka

Mezi modely návštěvníci najdou mimo jiné pasti a nástrahy, které počítají s interakcí diváka, a i když k ní nikdy nedojde, můžou se přesvědčit, že jen samotná možnost toho, že by se celý mechanismus mohl spustit, vyvolává napětí.

Modely jsou vystaveny ve třech částech, přičemž z druhé do třetí se lze dostat jen přímo skrze jeden z artefaktů, a to otočnými dveřmi Turniket, které dozajista vtáhnou návštěvníky do Kaplanovy hry, Ta se jim snaží znejistit a zpochybnit všechna očekávání o fyzikálních zákonitostech. Jeho objekty se můžete nechat rozrušit až do 10. června.

Foto © DOX

Názor informuji.cz: 80%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Centrum Dox nabízí i další akce

Místo konání: Centrum Dox

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!