Tři patra plná příběhů. Villa Pellé představuje tvorbu Renáty Fučíkové

Tři patra plná příběhů. Villa Pellé představuje tvorbu Renáty Fučíkové75%

Práce světoznámé ilustrátorky a autorky dětských knih je od 12. dubna k vidění v Galerii Villy Pellé. Výstava Příběhy/Stories nabízí nejen přes dvě stě prací Renáty Fučíkové, ale také hravá zákoutí pro děti a bohatý doprovodný program.

Celá tři poschodí krásné novorenesanční Villy Pellé se nyní stala pozvánkou do světa Renáty Fučíkové a jejích knih. V prvním patře nalezneme výběr z autorčina opusu magnum Historie Evropy. Obrazové putování a část půvabných ilustrací ke knize Václava Cílka Krajiny domova. Instalace zde je záměrně strohá a jednoduchá, aby byl v místnostech ponechán provozní prostor. Je to bohužel ke škodě pro návštěvníka expozice, neboť při pohledu na stěny s velkým množstvím malých děl se snadno tříští pozornost.

Na cestě vzhůru – ukázka z knihy Historie Evropy. Obrazové putování. Foto archiv Renáty Fučíkové

V druhém patře byla naštěstí možnost pohrát si s architektonickým pojetím, a vzniklo tak jakési „bludiště našimi dějinami“, kde můžete najít obrázky z knih, jako je Karel IV., Hus a Chelčický či Tomáš Garrigue Masaryk.

Další část nabízí kupříkladu ilustrace k Obrazům ze Starého zákona či ke Starým pověstem českým a moravským, na kterých Renáta Fučíková spolupracovala se spisovatelkou Alenou Ježkovou; vznikla tak kniha plná bájných příběhů, které jsou ovšem podložené nejnovějším bádáním a snaží se tak co nejvěrněji zachytit každodenní realitu našich předků.

V neposlední řadě najdeme v tomto poschodí i opravdu speciální pokoj. Na základě jedné z ilustrací pro knihu Radka Malého Franz Kafka - Člověk své i naší doby totiž vznikl skutečný pokojíček Řehoře Samsy, postavy z povídky Proměna. Díky tomu si zde může kdokoliv z návštěvníků výstavy k Řehořovi přisednout, půjčit si knížku z místní knihovničky a v klidu si třeba přečíst některé z děl, na kterém za svůj život Renáta Fučíková pracovala.

Pohled do pokojíčku Řehoře Samsy. Řehoř zrovna čte knihu Franz Kafka. Foto archiv autorky

Vystoupáte-li do podkroví Villy, najdete zde další odpočinkový prostor, tentokrát inspirovaný knihou Jakub a hvězdy a samotné originální malby k této publikaci. Je zde také ukázka toho, co se nachází na pracovní desce autorky, a „stůl Tomáše Garrigua Masaryka“, za který se můžete posadit a na chvíli se přenést do jiného světa.

Část expozice ilustrací ke knize Jakub a hvězdy. Foto archiv autorky

Výstava potrvá do 19. června a nabízí opravdu bohatý doprovodný program, zejména v podobě tvořivých dílen pro děti a besed pro dospělé.

Dívčí válka, z knihy Staré pověsti české a moravské. Foto archiv Renáty Fučíkové

 

Názor informuji.cz: 75%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Villa Pellé

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!