Restart Hellboye je místy vtipná, ale bezduchá záminka pro krvavou lázeň

Restart Hellboye je místy vtipná, ale bezduchá záminka pro krvavou lázeň55%

Ďábel s upilovanými rohy se vrátil do kin, aby příběh a charaktery na plátně proměnil v jatka. Oživení hrdiny z Dark Horse Comics s sebou sice přináší slušnou trikovou jízdu a povedené hlášky, ve výsledku ale není ničím jiným než padesáti odstíny krve.

Jedenáct let po Zlaté armádě nastal čas na další filmový comeback. Bez Guillerma Del Tora i Rona Perlmana se potomek samotných rohatých vydává spasit svět před monstry horšími než je on sám. Kromě své upilované brokovnice a obří pravačky má ale v reedici Neila Marshalla jednu velkou zbraň. Tratoliště té nejlepší filmové malinovky.

Agent Úřadu paranormálního výzkumu a obrany Hellboy (David Harbour) se vydává do Londýna, aby zastavil hrozbu ze záhrobí. Než takzvaná Královna krve Nimue (Milla Jovovich) zpustoší morem celý svět, musí ďábelský hrdina vyřešit rodinné spory, vyzvednout kamarádku-médium a vypátrat tajnosti o svém původu. Je ale hrozbou skutečně pouze čarodějka se strašlivou mocí?

Marshallův snímek vyladil do posledního detailu trikové scény, kterých je ve více než dvouhodinové stopáži požehnaně. Humor minimálně u poloviny hlášek a vtípků také funguje a vzezření Davida Harboura zřejmě zaplaší obavy fanoušků, kteří logicky srovnávali masky s vynikajícím Ronem Perlmanem. Zde však superlativy končí. Hellboy se štítkem 2019 totiž opravdu potěší jen vášnivé řezníky, kteří vychutnají mimořádný a exkluzivní balíček způsobů, jak z někoho nadělat fašírku.

Příběh je totiž o ničem. Tvůrci nabízí tradiční střet se zlem, který postrádá jakýkoliv nápad. Král Artuš a kouzelník Merlin jsou stereotypem sami pro sebe, mystika a legendy pak slabým podkladem pro solidní dějovou linku. A tak je rovnice jasná. Hlášky, krev a další krev s nadávkami. Skoro to vypadá, jako kdyby se Marshall radil o vizuální podobě s Quentinem Tarantinem. Ten má ale narozdíl od Angličana špičkové scénáře.

Lázeň jako u Waterloo pomyslně přelévá všekeré snahy o herecké výkony. Vidět je samozřejmě David Harbour, ale Milla Jovovich, Sasha Lane i Ian McShane jsou skutečně jen do počtu, jelikož film o charakterech nebo nedej bože zvratech není ani vzdáleně.

Finále je cválajícím evergreenem všech fantasmagorických spektáklů, které se drží vzoru nějak to přece skončit musí. Ďábelský ansámbl navíc více než naznačuje pokračování, a pokud v něm nebude figurovat nejméně z tří čtvrtin Baba Jaga, užijí si sequel jen hrdlořezové na hodně velké dávce cukru a popkornu.

Názor informuji.cz: 55%

Kdy a kde dávají film: Hellboy

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!