Motýlí cestovatelé zaplnili skleník Fata Morgana v trojské botanické zahradě

Motýlí cestovatelé zaplnili skleník Fata Morgana v trojské botanické zahradě 

Až do 26. května můžete v tropickém skleníku trojské botanické zahrady navštívit již 17. ročník výstavy exotických motýlů. Kromě obdivování rozmanitosti 50 motýlích druhů volně poletujících v bujné vegetaci se zde seznámíte s jejich dalekými cestami i procesem líhnutí.

Exotičtí motýli zdobí skleník Fata Morgana pravidelně každé jaro již od roku 2004. Letos poprvé zde však uvidíte babočku druhu Agrias amydon z tropické Ameriky – jednoho z nejkrásnějších motýlů světa, jehož housenky se živí listy kokainovníku pravého. Těšit se můžete i na oblíbené “soví motýly”, noční obry druhu Attacis atlas nebo na překrásné modré babočky rodu Morpho, kteří kolem vás budou volně poletovat v tropické džungli a možná na vás i usednou.

Motýlí cestovatelé. Foto: Andrea Morkusová

Tématem výstavy jsou pravidelné migrace určitých druhů motýlů, které tvoří zajímavý aspekt jejich života. “Některé druhy prožijí celý život na jednom místě, jiné ale dokážou uletět i tisíce kilometrů,” vysvětluje kurátorka výstavy Eva Smržová. “Všeobecně známá je migrace monarchů stěhovavých z Mexika do USA a Kanady. Existují však i druhy, které se na vegetační sezónu stěhují do České republiky. V příznivých letech sem přiletí spousta baboček bodlákových až z daleké Afriky a baboček admirálů z okolí Středozemního moře,” dodává.

Kromě pozorování volně poletujících motýlů mnoha druhů a barev proplétajících se mezi tropickou vegetací se tak na výstavě prostřednictvím panelů s texty a mapami dozvíte odkud a kam se jednotlivé druhy přesouvají, co je k cestování vede, který motýlí druh uletí za život nejvíce kilometrů nebo třeba jaký je jejich životní cyklus a stavba těla.

Motýlí cestovatelé. Foto: Andrea Morkusová

Ujít si určitě nenechte ani velmi zajímavý proces líhnutí motýlů z kukel, které jsou soustředěny na dřevěných tyčkách ve vitrínách v zadní části skleníku. “Během celé výstavy budou do skleníku přilétat zásilky kukel z motýlí farmy ve Velké Británii, celkem jich ukážeme více než pět tisíc,” říká ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy Bohumil Černý.

Zastoupení i počet jednotlivých druhů motýlů se ale může během výstavy měnit. “Uvidíme, jaké nás čeká překvapení. Objednáváme sice určité druhy, ale příroda si nenechá poroučet a ne vždy jsou všechny k dispozici, a tak nás občas zásilka překvapí nějakým novým exponátem,” upřesňuje Smržová. Návštěvníci tak mají jedinečnou příležitost vidět při každé své návštěvě něco jiného.

Alice Bendová na výstavě Motýlí cestovatelé. Foto: Andrea Morkusová

Jelikož letos botanická zahrada v Troji slaví 50 let, pozvala si na zahájení výstavy symbolicky pět kmotrů. Staly se jimi herečky Alice Bendová, Dana Batulková, Yvetta Blanarovičová, operní zpěvačka Andrea Kalivodová a zpěvák Václav Noid Bárta, kteří mají společnou nejen lásku k motýlům, ale i k celé zdejší botanické zahradě.

Výstavu Motýlí cestovatelé můžete navštívit denně mimo pondělí vždy od 9:00 do 19:00 hodin, o víkendech ji doplní prodej venkovních i pokojových rostlin. Z důvodu budování nových pokladen a restaurace s terasou jsou dočasně změněny přístupové cesty ke skleníku. Sledujte proto značení, které vás provede ulicí Jiřího Jandy a následně stezkou podél areálu zázemí až ke vstupní brance nedaleko samotného skleníku.

Motýlí cestovatelé: Foto: Andrea Morkusová

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!