Kučera, Vano a další. Sérii výstav sbírky toho nejlepšího z české fotografie chystá Czech Photo Centre

Kučera, Vano a další. Sérii výstav sbírky toho nejlepšího z české fotografie chystá Czech Photo Centre 

První ze série výstav, která nabídne výběr z unikátní sbírky Zlatý fond Národního muzea fotografie, se v pražské galerii Czech Photo Centre otevře 11. dubna. Díla 74 autorů, mezi nimiž nebude chybět Jaroslav Kučera, Robert Vano, Karel Cudlín či Marie Kudasová, budou k vidění do 12. května.

Každý z tuzemských fotografů, kteří se stali součástí této unikátní sbírky, věnoval fondu na začátku milénia jeden snímek, jenž reprezentuje jeho tvorbu. První výstava v butovické galerii Czech Photo Centre představí práce Vladimíra Birguse, Gábiny Fárové, Jaroslava Kučery, Roberta Vana, Dagmar Hochové, Karla Cudlína, Marie Kudasové a mnoha dalších.

Cílem pořádající galerie a Národního muzea fotografie (NMF) které spojily své síly v záchraně kulturního dědictví fotografie, je opakovaně představovat kolekci široké veřejnosti v rámci projektu Zlatý fond namísto jejího uchovávání v archivu.

Idea projektu předpokládala, že každý z oslovených autorů věnuje jednu originální výstavní zvětšeninu ve sbírkové kvalitě. Fotografie budou jednotně adjustovány do rámů 70 × 100 cm a stanou se trvalým exponátem výstavní kolekce,“ uvedl zakladatel Zlatého fondu Ivo Gil.

Z oslovených více než tří set autorů jich své fotografie do sbírky darovalo celkem 220 umělců. Soubor je tak kolekcí 220 přístupů, 220 názorů, 220 fotografů.

Foto archiv Czech Photo Centre

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!