Me Too, Too Me. Díla provokativního malíře Dana Trantiny ukazuje Černá labuť

Me Too, Too Me. Díla provokativního malíře Dana Trantiny ukazuje Černá labuť 

Souvislost s proslulým hashtagem je u výstavy Me Too, Too Me spíše vzdálená. Výstava v Art & Event Gallery Černá labuť v Praze představuje tvorbu kontroverzního současného výtvarníka Dana Trantiny, v níž se snoubí znepokojivá naléhavost, ironie a humor. K vidění bude o víkendech do 9. června.

Název aktuální výstavy Dana Trantiny je odvozen od jeho obrazu Me Too (Mars) z roku 2017, v němž uvažoval o možném erotickém vztahu mezi mimozemšťany a ženami na Zemi – souvislost s hashtagem, který vešel ve známost s aférou filmového producenta Harveyho Weinsteina, je podle kurátora Martina Dostála spíše minimální.

"Podtext a kontext a semtext názvu, výstavy a obrazů je jistě širší, komplexnější a komplikovanější,” uvedl Dostál. „Možná je výrazem zmatků, kterými se navzájem zásobujeme, a ke kterému se tak či onak stavíme. Snažíme se vyprávěním dobrat podstaty, protože i přes mohutný vědomý skepticismus někde v hloubi genetických kódů věříme, že to vše přeci jen má nějaký význam,“ dodal kurátor.

Expozici návštěvníci najdou v osmém patře budovy Černá labuť. Přístupná bude v sobotu a v neděli vždy od 14 do 18 hodin.

Absolvent monumentální malby na pražské AVU Dan Trantina se od počátku své umělecké dráhy věnoval malbě a skulptuře. V devadesátých letech také realizoval řadu interiérů především v Brně. V letech 2006 až 2007 pobýval v Los Angeles, kde se zúčastnil několika výstavních projektů a stal se členem umělecké organizace BOX Eight. Realizoval zde také práce pro český konzulát nebo velkoformátovou malbu v Tunnel clubu. Od roku 2009 žije střídavě v Mnichově a v Praze.

Foto archiv Art & Event Gallery Černá labuť

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Černá labuť Art & Event Gallery nabízí i další akce

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!