Harmonie přírody a člověka. Ikonické stavby organické architektury inspirované Frankem Lloydem Wrightem

Harmonie přírody a člověka. Ikonické stavby organické architektury inspirované Frankem Lloydem Wrightem 

9. dubna uplyne šedesát let od úmrtí významného amerického architekta Franka Lloyda Wrighta, který jako první přišel s konceptem organické architektury. Design inspirovaný přírodou se promítl do jeho nejznámějšího projektu Fallingwater, dokončeného roku 1939. Od té doby vzniklo množství staveb ovlivněných tímto převratným počinem.

1. Fallingwater

Prapůvod organické architektury lze najít v americké Pensylvánii, kde v roce 1935 tehdy již zasloužilý architekt Wright začal pracovat na zakázce pro bohatého podnikatele Edgara J. Kaufmanna. Jeho rodina vlastnila zchátralou chatku v blízkosti vodopádu, kvůli které oslovil architekta. Jeho plány vybudovat dům nad vodopádem Kaufmannovy zprvu nepotěšily – doufaly, že na něj budou mít z budovy vyhlídku. Na designu Fallingwater se projevila Wrightova láska k japonské architektuře a záměr propojit člověka s přírodou.

2. Lotosový chrám

Pokud někdy zamíříte do indického Dillí, neměli byste minout tuto výjimečnou bahaistickou svatyni dokončenou v polovině 80. let, která je jedním z hlavních lákadel města – přístupná je navíc všem bez ohledu na vyznání. Obří lotosový květ tvoří dvacet sedm okvětních lístků z mramoru a betonu, které obklopuje devět průzračných jezírek se stejným počtem mostů. Chrám s kapacitou dvou a půl tisíce lidí stojí na okraji města uprostřed rozsáhlých zahrad.

3. Sam and Ruth VanSickle Ford House

Na konci čtyřicátých let vyrostl na předměstí Chicaga rodinný dům pro americkou malířku Ruth VanSickle Ford a jejího manžela, který navrhl jeden z předních představitelů amerického hnutí organického designu Bruce Goff. Dům je skvělým příkladem architektova kreativního využití materiálů – základní tvar stavbě dává variace na Nissenovu vojenskou boudu, hlavní obytný prostor je obestřen skleněnou stěnou.

4. Al Wakrah Stadium

Dílo již zesnulé Zahy Hadid v pobřežním městě Al Wakrah v Kataru bude dobře známé sportovním fanouškům – právě zde se bude v roce 2022 částečně konat mistrovství světa ve fotbale. Zlí jazykové tvrdí, že stadion připomíná ženské přirození, což íránsko-britskou autorku nerozrušilo. „Co ti lidé tvrdí? Že všechno, co má uprostřed otvor, je vagína?“ odvětila na značnou kritiku své organické stavby.

5. Learning Hub

Zvenku trochu evokuje zúžené vosí hnízdo, singapurská stavba z roku 2015 ale rozhodně stojí za pozornost. Multifunkční budova v kampusu zdejší Nanyang Technological University je prací význačného britského designéra Thomase Heatherwicka a jeho studia. Kolem ústředního atria jsou umístěny věže viditelné zvnějšku, které jsou vzájemně propojené nekonečnými chodbami – studenti tak mohou volně přecházet z jedné části budovy do další.

6. Kunsthaus Graz

Amorfní budova laděná do modrých odstínů v rakouském Grazu ukrývá galerii zaměřenou na umění od šedesátých let do současnosti. Muzeum s nekonvenčním vzhledem se více než organické architektuře přibližuje blobismu, v tuzemsku dobře známému díky nerealizované stavbě Národní knihovny na Letné navržené Janem Kaplickým. Místní tomuto zvláštnímu tvorovi s „kůží“ tvořenou akrylovými panely, který vyčnívá v historické čtvrti města, přezdívají „kamarádský mimozemšťan“.

Foto archiv laurelhighlands.org

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!