Mezinárodní den památek láká na prohlídky zdarma i běžně nepřístupné prostory

Mezinárodní den památek láká na prohlídky zdarma i běžně nepřístupné prostory 

Ačkoliv připadá Mezinárodní den památek a historických sídel každoročně na 18. duben, většina letošních oslav proběhne již tento víkend. Vypravit se můžete na hrady a zámky, do klášterů, nejrůznějších věží i na mnoho dalších památek, jež vám nezřídka ukáží prostory, které očím návštěvníků zůstávají po zbytek roku pečlivě skryté.

1. Sázavský klášter

Sázavský klášter zve na speciální prohlídky "Kam se běžně nechodí". Spolu se zkušeným průvodcem můžete v sobotu 13. a v neděli 14. dubna prozkoumat běžně nepřístupné prostory klášterního sklepení, krovy střech konventu, objevit zapomenutý erb či se pokochat vyhlídkami z novorenesanční věže. Chybět nebude ani zasvěcený výklad. Prohlídky trvají až 90 minut a z důvodu náročnosti se nedoporučují dětem do 6 let a osobám se sníženou pohyblivostí. Vychází se po oba dny v 10:00, 11:30, 13:00 a 14:30 hodin, nutná je předchozí rezervace. Vstupné 115/85 Kč.

2. České Budějovice

Pokud jste z jižních Čech nebo vás toto malebné jihočeské město láká k prohlídce, určitě si do diářů zapište sobotu 13. dubna. Zdarma v rámci Dne památek proběhnou komentované prohlídky místní radnice a vodárenské věže a navštívit budete moci například i Biskupskou zahradu, Solnici, Zátkův dům, věž městského opevnění zvanou Železná panna či stálé i příležitostné expozice Jihočeského muzea. Připraveno je i několik přednášek, procházky městem a bohatý doprovodný program zahrnující i speciální akce pro rodiny s dětmi. Kompletní program a rezervace naleznete zde.

České Budějovice. Foto: archiv města České Budějovice

3. Hluboká

Symbolicky 13. dubna otevře zámek Hluboká u příležitosti Mezinárodního dne památek svou 13. komnatu. Budete tak mít ojedinělou příležitost navštívit běžně nepřístupné prostory části suterénu, prohlédnout si historické kotle a sestoupit do sklepa vytesaného do skály. Začátky prohlídek budou v 9:00, 10:00, 11:00, 12:00, 13:00, 14:00 a 15:00 hodin. Vstupné zdarma, nutná je ale rezervace.

4. Ratibořice

Rovněž v sobotu 13. dubna se budou konat mimořádné prohlídky zámku Ratibořice, při nichž ožijí málo známé nebo již zapomenuté děje, příběhy a osudy ze života zdejších obyvatel a jejich příbuzenstva. Až dvě hodiny dlouhé prohlídky začínají v 16:00 a 17:00 hodin, vstupenky je nutné rezervovat předem. Vzhledem k časové a obsahové náročnosti se prohlídky nedoporučují dětem do 12 let. Vstupné činí 150 Kč.

5. Šternberk

Speciální komentované prohlídky s restaurátory se v sobotu 13. 4. uskuteční i na moravském Šternberku. V prostorách hradu budou mimo průvodců připraveni odborníci, kteří návštěvníky seznámí s tajemstvím obnovy historického mobiliáře, jako je nábytek, vitráže, kachlová kamna či různá technická zařízení. Prohlídky I. okruhu budou navíc zdarma rozšířeny o okruh „Od kuchyně po půdu“, který návštěvníkům představí technické zázemí hradu. Spojený okruh je fyzicky náročný, proto zvažte návštěvu dětí do 6 let. Otevřeno bude od 10:00 do 16:00 hodin, vstupné činí 150/110 Kč.

6. Grabštejn

Mezinárodní den památek na Grabštejně bude letos zaměřen na historii a stavební aktivitu za doby Gallasů a Clam-Gallasů, kteří byli posledními majiteli grabštejnského areálu. Malí návštěvníci budou moci zažít dětskou interaktivní prohlídku, při níž si vyrobí postavičku clam-gallasovského papouška, jehož hrob se nachází v podhradí. Všichni pak ochutnají dobovou specialitu uvařenou na ohni přímo na nádvoří. Prohlídky pro dospělé začínají v 10:00, 12:00 a 14:00 hodin, prohlídky pro děti v 11:00, 13:00 a 15:00 hodin. Vstupné činí 120/80 Kč, rezervace předem je nutná.

Hrad a zámek Grabštejn. Foto: archiv Národního památkového ústavu

7. Lemberk

Zámek Lemberk láká o víkendu 13. - 14. dubna na zpřístupnění středověké věže, odkud se návštěvníkům naskytnou neobvyklé výhledy do okolí. Na v jádru gotickou věž vystoupáte po 121 strmých dřevěných, žebříkových schodech. Pokud to v tento akcemi nabitý víkend nestihnete, další šanci máte o prodlouženém velikonočním víkendu 19. - 22. dubna. Otevřeno bude od 9:00 do 15:00 hodin, vstupné 50 Kč.

8. Stekník

Zámek Stekník o stejném víkendu zpřístupní v rámci I. prohlídkového okruhu nově zrestaurované prostory západního křídla. Při dvou prohlídkách začínajících v 10:30 a ve 12:30 hodin si prohlédnete sala terrenu, hlavní sál i další místnosti, v nichž během roků 2017 a 2018 prošly obnovou nástěnné malby, dřevěné obklady stěn, vitráže i kachlová kamna či krby. Vstupné 100/80 Kč.

9. Bezděz

Ve dnech 19. - 22. 4. vystaví královský hrad Bezděz tři vzácné dřevořezby z křížové cesty, které se ve druhé polovině 20. století ztratily z kapliček stojících podél cesty k hradu. Během let 2014 - 2016 byly ale znovu nalezeny, zrestaurovány a vráceny do rámů ze 17. století. Zcela mimořádně budete moci navštívit i ochoz v královské kapli a mezi prvními si prohlédnout nově instalované vitráže v její severní a východní části. Otevřeno bude od 9:00 do 16:00 hodin, vstupné 90/60 Kč.

Klášter Sázava. Foto: archiv Národního památkového ústavu

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!