Týden umění 2019: co si nenechat ujít z letošního programu?

Týden umění 2019: co si nenechat ujít z letošního programu? 

Druhý ročník festivalu Týden umění, který se v týdnu od 22. do 28. dubna koná v Praze, Kutné Hoře a Lidicích, láká na bezplatné vstupy na výstavy, setkání s umělci, komentované prohlídky, procházky i program pro děti.

1. Schikaneder, Štyrský, Kupka a další

Od úterý 23. dubna do neděle 28. dubna máte možnost si zdarma prohlédnout předaukční výstavu v Galerii Kodl s více než dvěma sty díly, mezi nimiž nebudou chybět práce Františka Kupky, Jakuba Schikanedera, Emila Filly či Jindřicha Štýrského. K vidění bude i umění 19. století, zastoupené obrazy Jana Preislera, Antonína Chittusiho, Antonína Slavíčka či Luďka Marolda. Současnou výtvarnou scénu reprezentují díla Pasty Onera, Lubomíra Typlta i Zdenky Reinerové.

2. Trh s uměním 2018–2019

Za posledních deset let vzrostl celkový obrat tuzemských aukcí výtvarného umění o více než padesát procent – zatímco v roce 2009 činil tehdy rekordních 751 milionů korun, v loňském roce byla částka o neskutečných 400 milionů vyšší. Co všechno zapříčinilo růst v obratu a jaké faktory určují ceny výtvarných děl, to se dozvíte na semináři v Kavárně, co hledá jméno ve středu 24. dubna dopoledne. Vstup je zdarma, je však nutná registrace na e-mail: redakce@artplus.cz.

3. Procházka po galerijním Žižkově

Přijďte se projít na čerstvém vzduchu a zároveň si prohlédnout aktuální výstavy ve vybraných žižkovských galeriích. Ve středu 24. dubna vás čeká bezplatná vycházka, která odstartuje pod památníkem na Vítkově na adrese Jeronýmova 9 v 17 hodin. Průvodkyně Barbora Hájková a Anna Davidová vás protáhnou zdejším INI Project, ale i galeriemi Lucie Drdova Gallery, City Surfer Office, Nevan Contempo, hunt kastner a Galerií 35M2.

Z výstavy A Cool Breeze: Thomas Houseago, S-Bend Dancer (for AC), 2009. Foto archiv HV-studio

4. A Cool Breeze

Na prostorové zobrazování figury v současném umění se zaměřuje výstava A Cool Breeze, která se otevře ve středu 24. dubna v 18 hodinGalerii Rudolfinum. Figura je v dnešní době často zpracována nekonvenčním způsobem a za použití netradičních materiálů. Mezi vystavujícími se objeví australský realistický sochař Ron Mueck, britsko-nigerský výtvarník Yinka Shonibare, německá sochařka Paloma Varga Weisz, český umělec Krištof Kintera a další.

5. Behind the Scene

Na bezplatnou hodinovou prohlídku zákulisí chystané sbírkové expozice umění od konce 18. století až do konce první světové války zve Veletržní palác. Vedoucí výstavního odboru Jana Šmídmajerová zájemce ve čtvrtek 25. dubna mezi 17. a 18. hodinou provede expozicí, která se bude soustředit na témata charakteristická pro umění dané éry. Návštěvníci se mohou těšit na díla věhlasných výtvarníků jako Vincenta van Gogha, Paula Gauguina či Eugena Delacroixa. K vidění budou také sochařské práce Augusta Rodina, Františka Bílka či Josefa Václava Myslbeka.  

6. Radek Brousil: Hey Sorrow Where Are You?

24. dubna v 19 hodin pořádá Galerie NoD vernisáž výstavy fotografií Radka Brousila, v níž se zabývá negativními dopady globalismu, jakými jsou masová produkce textilních společností, dopad výroby na životní prostředí a lineární produktové cykly plastových obalů. Nepůjde o klasické papírové ani digitální snímky, ale o trojrozměrné textilní objekty. Některé doplní látky z české produkce a českého designu, jiné, jež budou znázorňovat lidský smutek, budou vytvořeny z triček emo kapel. Celá expozice bude evokovat prostředí environmentální katastrofy s estetikou pohádkového lesa.

Z výstavy Kristýny Erbenové Hranice modré. Foto archiv Galerie České spořitelny

7. Theatrum Mundi: Kolektivní performance

Už jste se někdy zúčastnili umělecké performance? Pokud ne, můžete to napravit v sobotu 27. dubna mezi 15. a 18. hodinou ve Veletržním paláci, kde se uskuteční experiment zachycující vnitřní prostor člověka a metaforicky také světa. Instalace, jejíž součástí budou performeři, diváci i samotný prostor zdejší Malé dvorany, bude fungovat jako živý organismus – a projekce se stanou zrcadly svých pozorovatelů.

8. Kristýna Erbenová: The Limit of Blue / Hranice modré

Galerii České spořitelny aktuálně představuje své tajemné fotografie noční přírody mladá autorka Kristýna Erbenová, která zachycuje půlnoční krajinu v Česku i v Austrálii, kde částečně žije. Přijďte se seznámit s fotografkou na komentované prohlídce výstavy, která se koná ve čtvrtek 25. dubna od 17.30 hodin. Vstup je zdarma.

Z výstavy Zdeňka Sýkory. Foto archiv Galerie Zdeněk Sklenář

9. Trhy Pragovka + Artbazaar

Koupit si umělecké dílo pod cenu 3 tisíc korun? Šanci máte v neděli 28. dubna po celý den ve vysočanské Pragovka Gallery, kde se kromě Artbazaaru, na němž budou zdejší galerijní rezidenti nabízet svá drobnější díla za přijatelnou cenu, koná dopoledne také malířský workshop pro nejmenší a večer afterparty s DJ.

10. Přátelské setkání s Lenkou Sýkorovou

Příležitost osobně potkat Lenku Sýkorovou, vdovu po proslulém malíři a průkopníkovi tzv. počítačového umění Zdeňkovi Sýkorovi, máte v pátek 26. dubna od 13 do 18 hodin v Galerii Zdeněk Sklenář. Manželka umělce je zároveň kurátorkou zdejší retrospektivní výstavy, která některá Sýkorova díla prezentuje ve zcela novém kontextu. Přidanou hodnotou expozice jsou nepříliš známé autorovy fotografie ze čtyřicátých let, kubistické obrazy ze stejného období i postimpresionistické krajiny z následující dekády.  

Foto archiv Galerie Kodl

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!