Těšín už pojednadvacáté nabídne mezinárodní kinematografii v rámci česko-polského festivalu Kino na Hranici

Těšín už pojednadvacáté nabídne mezinárodní kinematografii v rámci česko-polského festivalu Kino na Hranici 

Na více než 150 hraných a dokumentárních filmů ze střední a východní Evropy se mohou těšit návštěvníci tradičního filmového festivalu v Těšíně. Polsko-české Kino na Hranici vypukne už na konci dubna.

Významné filmové počiny za loňský rok se znovu představí v Těšíně, unikátním městě na pomezí České republiky a Polska. Tvůrci i díky silné sezóně snímků z obou zemí slibují, že bude z čeho vybírat. Především umělci od našich sousedů bodovali na festivalech Cannes, Berlinale nebo Sundance.

Jednadvacátý ročník festivalu Kino na Hranci nabídne sekci Nový polský film, ve které diváci uvidí například kontroverzní dílo Klér Wojciecha Smarzowského, Sladký konec dne oceněný na zmíněném Sundance festivalu a nezapomene ani na zlatý hřeb v podobě oscarové Studené války Pawla Pawlikovského. Česko budou pak mimo jiného reprezentovat filmy oceněné Českým lvem.

V retrospektivních kategoriích dramaturgie připomene letošní výročí znovunabyté svobody po sametové revoluci. Sekce Svoboda. 1989 nabídne snímky, jež vznikly bezprostředně v době společenského přerodu či vyjadřují obecněji téma cesty ke svobodě.

"Filmy, které jsme vybrali, si kladou za cíl připomenout divákům, jak důležitý je v každé době a každém politickém režimu boj za základní občanská práva. Chtěli bychom zdůraznit, že nikdy nesmíme zapomínat na pojmy, jako je svoboda, rovnost či bratrství, a na jejich pravý význam," doplňuje ředitelka festivalu Jolanta Dygośová.

V rámci doprovodného programu diváci nepřijdou ani o besedy s tvůrci, výstavy nebo koncerty. Do Těšína zavítá například kapela Vložte kočku, která je zodpovědná za soundtrack k filmu Domestik. Akreditace na festival, který potrvá od 27.4. do 3.5., jsou v prodeji.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!