Magnesia Litera zná vítěze. Knihou roku se staly Hodiny z olova Radky Denemarkové

Magnesia Litera zná vítěze. Knihou roku se staly Hodiny z olova Radky Denemarkové 

Knihou roku Magnesia Litera se staly Hodiny z olova spisovatelky Radky Denemarkové. Rozhodl o tom sbor kritiků, nakladatelů, knihkupců a dalších literárních odborníků. Literu za prózu si odnesla Pavla Horáková za román Teorie podivnosti.

Knihu Hodiny z olova vydala Radka Denemarková v nakladatelství Host na začátku letošního roku. Rozsáhlý román ukazuje soudobou podobu čínské společnosti jako totalitního režimu, avšak jádrem tohoto pohledu není ani tak způsob fungování společnosti, jako spíš osud těch, kteří se ocitnou v pozici oběti.

Teorie podivnosti je první knihou Pavly Horákové, která je určená dospělému čtenáři. Románová vypravěčka je povoláním vědecká pracovnice s pronikavým postřehem a ironicky kritickým vztahem k světu. Na pozadí pátrání po zmizelém synovi své kolegyně kolem sebe zaznamenává hlavní hrdinka  zdánlivé nahodilosti, za nimiž však tuší zákonitost a provázanost. Vyprávění je vedené deníkovou formou, mísí živou hovorovou češtinu a kultivovaný jazyk.

Román vydalo nakladatelství Argo, z jehož stáje pocházejí v letošním ročníku tři oceněné knihy. Kromě Teorie podivnosti uspěla díky překladatelce Jarce Vrbové publikace Kniha o moři, která získala Literu za překlad. Ocenění Kosmas Cena čtenářů zase putovala za Jakubem Szantó a jeho autobiografickým dílem Za oponou války. Zpravodajem nejen na Blízkém východě.

Objevem roku se stala japanoložka Anna Cima a její román Probudím se na Šibuji, ve kterém popisuje lásku mladé Češky k japonské kultuře, přičemž mísí snové s reálným. Literu za poezii si odnesl známý básník Ivan Wernisch za svoji sbírku Pernambuco.

V kategorii Litera za nakladatelský počin uspěla Mladá fronta se Spisy Bohumila Hrabala 1-7. Připravil je Jiří Pelán a Václav Kadlec. Litera za knihu pro děti a mládež skončila v rukou Venduly Borůvkové za publikaci 1918 aneb Jak jsem dal gól přes celé Československo.

V publicistice uspěl politolog Jacques Rupnik a jeho Střední Evropa je jako pták s očima vzadu. Parazitolog Jan Votýpka a jeho kolektiv odborníky zaujal dílem O parazitech a lidech, za které získal Literu za naučnou literaturu.

Z hlasování veřejnosti vzešla také vítězka ocenění Magnesia Blog roku Michaela Duffková, která čtenáře zaujala blogem Zápisník alkoholičky.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!