Nejnovější články » Filmové novinky

Věrní nevěrní čarují se zákony milostných absurdit. Jsou originální komedií francouzského střihu

5.4.2019,

Louis Garrel ve svém druhém celovečerním snímku dostává hrdiny (včetně toho svého) do milostného trojúhelníku, ve kterém atakuje hranice tradičních romantických hodnot za účelem královské zábavy.

V KINECH: Věrní nevěrní / L'Homme fidèle

Je svěží kombinací absurdity a lehkého humoru ze země galského kohouta. Snímek Věrní nevěrní zaujal už diváky na letošním Febiofestu, a nyní i publikum filmů v běžné distribuci ochutnává francouzskou delikatesu, za níž se schovává satira na palčivé téma. Komedie, která je napsaná velmi chytře a zrealizovaná ještě lépe, je originálním francouzským kusem, který můžeme v chaotickém prostředí tuzemské veselohry na plátnech pouze závidět.

Ábela (Louis Garrel) opustí celoživotní láska Marianne (Laetitia Casta), která mu oznámí, že čeká dítě s jiným mužem. O deset let později se ale vrací zpět do jeho otevřené náruče. Udrží tentokrát svůj vztah, nebo bude láska o dekádu později poznamenaná tajnými skutečnostmi? Louis Garrel režíruje druhý celovečerní film s vlastní maličkostí v hlavní roli.

Zpočátku si divák připadá jako Alenka v říši divů. Absurdní situace jsou servírované ještě za tepla a Garrel se nebojí momenty dotáhnout až na hranici možného. Ábel přijme rozhodnutí Marianne podobně jako nákupní seznam do obchodu a publiku už musí být jasné, že nepůjde o klasickou komedii. 

Čistá komedie to dle propagace skutečně není, ale typickému Čechovi se zřejmě pomyslný jazýček na misce vah přece jen pohne pryč od okamžiků, které k vytvoření příběhu autor potřeboval, ale ryze k úsměvu nejsou. Mohl být víc romantický a přidat na dramatu, ale bylo by hloupé nahradit absurdní situace. Navíc by mohl prohloubit nečitelnost žánru.

Garrel hodného až hloupoučkého Ábela zvládá skvěle a snímek si krade pro sebe i přes to, že mu protiklady hrají talentovaná Laetitia Casta a dcera piráta z Karibiku Lily-Rose Depp. Celý milostný trojúhelník působí trochu neuvěřitelně, stejně jako klíčová rozhodnutí v průběhu jeho naplňování, ale naivní kostra zde funguje.

Mírně pomáhá i to, že jde o francouzský film. Ačkoliv rozhodně nechceme nikoho škatulkovat, řeč Napoleona nebo Françoise Villona je v kombinaci s přestřeleným humorem a milou hloupostí to pravé ořechové. Elysejský palác promine.

Věrní nevěrní působí jako milý a oddechový film, který si rádi pustíte znovu. Ve větším měřítku nejsou žádným zázrakem kinematografie, ale Francouzi jsou v podobném žánru, jak to říct, zkrátka nedotknutelní.