S Vypsanou fiXou zhoustla v komorním klubu atmosféra. Možná až moc

S Vypsanou fiXou zhoustla v komorním klubu atmosféra. Možná až moc70%

Předtím než se oblíbená pop punková kapela Vypsaná fiXa vydá do studia, aby natočila své deváté studiové album, vystoupila v pražském Café v Lese. Komorní prostředí nezměnilo náladu koncertu skupiny, která nejčastěji hrává na velkých festivalových podiích.

Hity slavné české punkové formace ve čtvrtek 4. dubna zaplnily sál vršovického Café v Lese. Písně nejstarší, novější i nové, které Vypsaná fiXa vyslala světu od svého vzniku před pětadvaceti lety, rozskákaly stočlenné publikum menšího klubu stejně, jako běžně rozhýbávají přední řady festivalů po celé republice.

Krátce po deváté se skromné podium Café v Lese roztřáslo pod zvuky aparátů, přes které Márdi a jeho hudební nejbližší z Vypsané fiXy vysílali publiku jasnou zprávu, že ani malý klub se neobejde bez potu, hlasitého zvuku bicích a kytar. Ty bohužel bránily porozumění frontmanových surrealistických textů. Většina sálu je ale stejně znala nazpaměť, ničemu to tedy nevadilo.

Na čtvrtečním koncertě si Vypsaná fiXa neodpustila dvě krátké pauzy, oznámené jako konec koncertu, dělící jej ale spíše na třetiny. Po těch je nabuzení posluchači neměli problém vytleskat zpět na podium. Mezi zahranými skladbami nechyběly novější písně jako Krásný smutný den nebo Limity. Největší ohlas si ale získaly starší hity jako Kostel - Biohazard – McDonald, StereoidLunapark a 1982.

Rychlé punkové písně střídala menšina pomalejších a depresivnějších melodií. Tišší, až akustická Antidepresivní rybička pak koncert po devadesáti minutách příjemně uzavřela. Menší prostor měl samozřejmě tu výhodu, že publikum bylo kapele opravdu téměř na dosah ruky. Intimnější atmosféra měla na druhou stranu za cenu dusno v sále i fakt, že v komornějším prostředí si člověk snadněji všimne hudebních nedokonalostí, které živé vystoupení na větších akcích dokáže skrýt.

I tak ale Vypsaná fiXa drží svou laťku vysoko, hudba není primitivní a jejich styl je nezaměnitelný. Život do koncertu vdechují čtyři muzikanti, kteří do hraní dávají dost energie, ale i diváci, kteří se díky hudbě Vypsané fiXy dokážou pořádně odvázat. I v prostoru pro sto lidí. Tam by se navíc od muzikantů čekala větší interakce s diváky, ta se však nekonala. Další koncert bude hned další den, v pátek, poté se fanoušci mohou těšit na album.

Foto: ČT

Názor informuji.cz: 70%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Café V lese nabízí i další akce

Umělci:

Místo konání: Café V lese

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!