Začínají Dny evropského filmu. V Praze a Brně se představí to nejlepší z kinematografie od Londýna po Moskvu

Začínají Dny evropského filmu. V Praze a Brně se představí to nejlepší z kinematografie od Londýna po Moskvu 

Šestadvacáté Dny evropského filmu zahájí francouzské komediální drama Edmond. S diváky během festivalu podebatují tvůrci snímků Sněží!, King Skate, Planeta Česko nebo Mimořádná zpráva.

Celkem 45 filmů z různých koutů Evropy obsadí od dnešního dne plátna v kinech Lucerna, Světozor, Pilotů nebo brněnské Scale. Další ročník festivalu Dny evropského filmu zahájí komediální drama Edmond, které vypráví příběh básníka a spisovatele Edmonda Rostanda a navíc na většinu scén využilo česká prostředí.

Publikum ale nepřijde ani o hodnotné debaty s filmovými tvůrci. Předpremiéry nového českého filmu Sněží! se zúčastní Petra Nesvačilová a Hana Vagnerová spolu s režisérkou Kristinou Nedvědovou. Pozvání na debatu s diváky pak přijali režiséři dokumentů King Skate, Planeta Česko nebo Mimořádná zpráva. Ze zahraničních hostů dorazí režiséři Tassos Boulmetis a Félix Koch nebo scenárista Lucien Czuga.

Hvězdní tvůrci navíc představí své očekávané snímky. Diváci uvidí 1968 o basketbalovém zápasu mezi řeckým A.E.K. a pražskou Slavií, komedii o stárnoucím superhrdinovi Supermaník se vrací nebo lotyšsko-litevsko-český film Bille v exkluzivní předpremiéře.

Metropole hostí evropské filmy od 4. do 11.4., v Brně se festival zdrží pouze do 7.4. Po jeho skončení se mohou diváci těšit na ozvěny od 15. do 21.4.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!