Interiéry hradů a zámků provoní křehká krása květin

Interiéry hradů a zámků provoní křehká krása květin 

Zima je definitivně pryč a do jarní nálady se probudily i hrady a zámky. A aby byly jejich interiéry ještě krásnější, přichystaly si pro své návštěvníky nejrůznější květinové výstavy a voňavá aranžmá. Dáte přednost tulipánům v Buchlovicích, květinovým vazbám z dob britské královny Viktorie I. na Hrádku u Nechanic, nebo jarní etapě Flóry na hradě Bouzov?

1. Múzy mezi květinami na zámku Litomyšl

Zámek Litomyšl, jenž v roce 2019 slaví 20. výročí zapsání celého zámeckého areálu do seznamu světového dědictví UNESCO, rozkvete voňavou květinovou výstavou Múzy mezi květinami. Od 6. do 22. dubna se můžete v přízemních renesančních sálech těšit na květinová aranžmá a floristické objekty inspirované antickými múzami a antickým uměním. Sály jsou bezbariérové, plné vstupné vás vyjde na 80 Kč, snížené stojí 50 Kč.

Zámek Litomyšl. Foto: Andrea Morkusová

2. Amarylis na zámku v Třeboni

Od 13. dubna můžete v historických interiérech zámku v Třeboni zhlédnout tradiční výstavu květin amarylis, která bude letos vyladěna do renesančního hávu. Kromě krásy živých květin se pokocháte i Arcimboldovými portrétními fantaziemi. Otevřeno bude denně od 10:00 do 17:00 hodin na prohlídkové trase A - Rožmberské renesanční interiéry až do 22. dubna. Vstupné v rámci prohlídky činí 120/80 Kč.

3. Jaro v krajce na zámku Lysice

Tradiční výstava jarních květinových a velikonočních aranžmá, letos netradičně doplněná množstvím krajek, bude k vidění od 13. do 22. dubna v rámci I. prohlídkového okruhu na zámku Lysice. Kromě pondělí 15. dubna ji můžete navštívit denně od 10.00 do 16.00 hodin, vstupné činí 150/110 Kč. 21. a 22. dubna se navíc můžete těšit na mimořádně otevřené zahradnictví a oranžerii.

4. Tulipomanie v Buchlovicích 

Na zámku Buchlovice vypukne od 19. dubna Tulipomanie. Ve zdejší Sala terreně se budete moci pokochat vázami plnými řezaných tulipánů všech možných barev i tvarů. Interiéry buchlovického zámku navíc dozdobí i množství dalších květinových dekorací. Vstupné činí 170 Kč, snížené 120 Kč. V období od 25. 5. do 29. 9. si ve zdejším zámeckém zahradnictví nenechte ujít výstavu fuchsií.

Zámek Lysice. Foto: archiv NPÚ

5. Jarní etapa Flóry na hradě Bouzov

Moravský pohádkový hrad Bouzov zve od 25. do 28. dubna na jarní etapu Flóry. Nejrůznější květinová aranžmá budou k vidění na prohlídkových trasách i v kapličce v hradním parku. Vstupné dle ceníku jednotlivých tras.

6. Květiny z časů královny Viktorie na Hrádku u Nechanic

Interiéry prvního patra novogotického zámku Hrádek u Nechanic v květnu provoní květiny z časů britské královny Viktorie. II. ročník výstavy, která vás okouzlí křehkou krásou květinových vazeb inspirovaných obdobím druhé poloviny devatenáctého století, si budete moci prohlédnout od 8. do 12. května na trase II. okruhu s názvem Osobní život šlechty.

Zámek Lysice. Foto: archiv NPÚ

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!