Překvapivě zábavný blesk z téměř čistého nebe. Shazam! se společně s DC Comics posadil na nekorektní komiksový trůn vedle Deadpoola

Překvapivě zábavný blesk z téměř čistého nebe. Shazam! se společně s DC Comics posadil na nekorektní komiksový trůn vedle Deadpoola70%

Před třemi lety vlétl do Marvelu Deadpool. Nekorektní, sprostá postavička v těle Ryana Reynoldse, která dokázala najít v komiksových filmech nový rozměr. A dámy a pánové, historie se opakuje. Nyní jako blesk z čistého nebe přilétl Shazam!. Šílený, pubertální, a přesto zábavný mladík i superhrdina v tělech Zachary Leviho a Ashara Angela, který ukazuje všem filmovým nadšencům, že s DC Comics musí počítat.

Udělejme si malý exkurz do minulosti a přesuňme se o tři roky zpět. Do doby, kdy do kin přišel Suicide Squad (Sebevražedný oddíl). Do doby, kdy DC Comics bylo na vedlejší koleji komiksového světa a kdy zklamalo všechny filmové fanoušky. A všemi dalšími počiny jen ukazovalo, že neumí udělat film plný akce, spravedlnosti, dobrých konců, ale i nadsázky a humoru. Hvězdný Marvel mezitím chrlil jednu trefu za druhou. Lesklé stránky plné bublinových dialogů se začaly ve prospěch DC otáčet až loni v prosinci.

Přišel Aquaman a každý milovník tohoto specifického filmového odvětví ucítil, že v dlouho opovrhovaném studiu se něco změnilo. Jason Momoa uspěl a nastalo dlouhé čekání. Byla to jen náhoda, nebo začátek dlouhodobějšího trendu? Nikdo nedoufal v druhou možnost. A nyní je tu Shazam! a i přes veškerou počáteční skepsi boduje na plné čáře.

Chlapec, který se stane hrdinou díky čistému srdci a chrabrému duchu. Muž, který je obdarován schopnostmi dávných bohů z Olympu. A přitom kluk, kterému pivo chutná jako moč a radši si koupí plnou náruč křupek a čokolád hned poté, co zjistí, že se od něj odráží kulky. Tolik paradoxů. Shazam neboli Billy Batson se totiž umí měnit svou podobu. Pomocí jediného slova se změní z kluka na superhrdinu.

A stejně tak umí přepínat i děj. Umně skáče z vážných pasáží do těch pubertálně roztomilých, hraničících s béčkovými středoškolskými komediemi, které ale přesto upřímně pobaví. Nebojí se střílet do velikánů, jako je Rocky, ani do vlastních řad, tedy právě do zmiňovaného Aquamana. Nezaobírá se sprostými slovy ani slušností, jen poklidně plyne a užívá si. 

Velké finále hraničící s nudou

O poznání víc mu sluší právě humorná poloha, ale ani v té akčnější není k zahození. Sice se mnohé dějové zvraty dají očekávat a nebylo by na škodu několik dějových zvratů dovysvětlit, ale zcela výjimečně diváci jistě takové chyby rádi hodí za hlavu. Navzdory úctyhodné délce (Shazam! vás bude bavit více jak dvě hodiny) se totiž jeho zlato-červený kostým s bílou kápí ani jedinkrát neomrzí.

Škoda jen velmi patetického závěru ve stylu všichni za jednoho, jeden za všechny, které se do tohohle světa bez pravidel vyloženě nehodí. Ale náladu si divák může vylepšit hned na dvou potitulkových scénách.

Deadpoolovi se ale tenhle nekorektní červený superhrdina nepodobá jen kostýmem a vyjadřováním. Zachary Levi i Ashar Angel se totiž cítí ve svých rolích stejně přirozeně jako se Ryan Ryenolds cítil v mladším Fredym Kruegrovi. Zejména Levi si vyloženě užívá, že může ve svých třiceti osmi letech blbnout jako dítě, a ještě tím bavit davy. 

DC Comics zatím vítězí

Nakonec to vypadá, že i DC Comics našlo samo sebe a je solidním protivníkem největšímu rivalovi, Marvelu. Letos ho zatím po rutinně nudné Captain Marvel předbíhá o celou délku.

Našlo si hrdiny, kteří si na nic nehrají a kteří za sebou netahají balast minulosti. Našlo si režiséry, tedy Jamese Wana a Davida F. Sandberga, mimochodem oba dva původně hororových snímků, kteří umí pestrobarevné stránky přeměnit na dvě hodiny smíchu a oddychu. A Shazam! jako by ukázal obě tváře DC Comics. Ustrašeného puberťáka, který neví, kdo je, kterým bylo studio v minulých letech, a sebevědomého, oprsklého výrostka, kterým je nyní a kterým snad už zůstane.

Názor informuji.cz: 70%

Kdy a kde dávají film: Shazam!

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Režie:

Hrají: , ,

Kdy a kde dávají film:

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!