Propojování kultur pokračuje, Prahu čeká pátý ročník festivalu francouzského divadla Sněz tu žábu

Propojování kultur pokračuje, Prahu čeká pátý ročník festivalu francouzského divadla Sněz tu žábu 

Propojení francouzského a českého divadelního světa pokračuje. V Praze 10. května odstartuje již pátý ročník festivalu Sněz tu žábu. Zlatým hřebem třídenního festivalu bude francouzská inscenace TIMON/TITUS režiséra Davida Czesienskiho a hereckého kolektivu OS'O. Most mezi dvěma divadelními světy má svůj pilíř i na druhé straně. V Paříži se v září uskuteční druhý ročník festivalu Skok do Prahy.

Festival Sněz tu žábu poskytuje už pátým rokem českým divákům možnost nahlédnout do světa současné frankofonní dramatiky. Z více než sta textů bylo vybráno a poprvé přeloženo pár nejzajímavějších, které budou v květnu představeny v pražském Studiu ALTA. Skrz pět velkých inscenací a třicet pět dramatických textů se festival snaží pokrýt žánrovou pestrost i tematickou různost francouzské divadelní tvorby.

„Daří se nám budovat umělecké vazby i prosazovat podle našeho názoru obohacující francouzské texty do českých divadel nebo třeba do rozhlasu,“ říká ředitelka festivalu Natálie Preslová.

Hlavním hostem bude skupina mladých francouzských tvůrců vystupujících pod názvem Collectif OS'O. Ti představí adaptaci Shakespearových textů Titus Andronicus a Timon Athénský, jejímž hlavním tématem je představení dluhu v jeho nejrůznorodějších podobách.

Slavnostní zahájení se uskuteční k večeru prvního dne festivalu, tedy 10. května. Ku příležitosti zahájení festivalu se završí roční experiment nazvaný Korespondence, v jehož rámci si po celý rok česká a francouzská umělkyně vyměňovaly dopisy, audionahrávky, fotky a plnily různé úkoly, a to zcela anonymně. Cílem experimentálního projektu bylo zjistit, zda si dvě odlišné ženy i přes jazykovou bariéru dokáží porozumět. Na vernisáži se setkají poprvé.

Korespondence bude následována další experimentální tvorbou nazvanou Freska, kde čeští a francouzští umělci budou vytvářet umělecký jam přímo na jevišti.

Diváci se během celého festivalu budou moct zapojovat do diskuzí a workshopů všeho druhu. Nachystané jsou třeba konverzační rychlokurzy francouzštiny pro začátečníky, kurz psaní pro divadlo pro veřejnost či masterclass workshop s ředitelkou spřízněného pařížského kulturního prostoru Anis Gras Catherine Leconte.

Na skok do Prahy

Most mezi českou a francouzskou divadelní scénou už není jen jednostranný. V září tohoto roku se na francouzské straně uskuteční druhý ročník paralelního festivalu Na skok do Prahy, který navazuje na českou verzi Sněz tu žábu. Hlavním cílem je prezentace českého divadla a dramatu nejen francouzským divákům, ale i francouzským institucím a profesionálům z oblasti kultury a umění.

Na letošním ročníku bude českou divadelní scénu zastupovat Divadlo Na Zábradlí se svou inscenací Požitkáři a divadelní společenství Masopust s oceňovanou operou Deník zloděje. Doprovodný program budou tvořit koncerty českých kapel či promítání filmů ve spolupráci s festivalem českého filmu CZECH IN, a diváci se mohou těšit i na ochutnávku typické české kuchyně.

Velkým posláním obou festivalů je podpora uměleckých kontaktů. Proto je nedílnou součástí festivalu Na skok do Prahy účast vybraných českých umělců stejně jako účast těch francouzských na festivalu Sněz tu žábu. Návštěvnící tak budou mít po celou dobu konání obou festivalu možnost setkat se s umělci osobně.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!