Autorské sklo v rozmanitých podobách vystaví Uměleckoprůmyslové museum do konce roku

Autorské sklo v rozmanitých podobách vystaví Uměleckoprůmyslové museum do konce roku 

Klíčová díla tuzemských sklářských výtvarníků vytvořená od roku 1946 do současnosti budou od 4. dubna k vidění v Uměleckoprůmyslovém museu v Praze. Expozice, která bude přístupná do konce letošního roku, představí domácí odnož tzv. autorského skla.

Expozice v Uměleckoprůmyslovém museu prezentuje část muzejní sbírky tzv. autorského skla z období od druhé poloviny 20. do začátku 21. století. Návštěvníci se mohou dozvědět, čím a v jaké době tyto exkluzivní práce iniciovaly vývoj autorského skla ve světě. Všechny vystavované práce vznikly sice často už před několika dekádami, přesto jsou stále nadčasové, esteticky současné a objevné v použité technologii i provedení.

Vratislav Šotola: Podnos, 1976. Foto Gabriel Urbánek, archiv UPM

Přes 120 vystavených děl a objektů si návštěvníci prohlédnou v expozici připomínající pomyslné kubistické město, které se skládá z osmi pyramid. Za architekturou výstavy stojí Jiří Novotný, který se nechal inspirovat tvarem křišťálu a také atmosférou uliček městské aglomerace.

Spatří tvorbu proslulých českých sklářských výtvarníků, mezi nimiž nechybí René Roubíček, duo Stanislav Libenský – Jaroslava Brychtová, Václav Cigler, Vratislav Šotola, Jaroslav Róna nebo Jana Voldřichová.

Ivana Mašitová: Kužel I–II, 1987. Foto archiv UPM

Tzv. autorské sklo, které se označuje také jako studiové, individuální, tvorba solitérů nebo umění ve skle, není určené pro masovou výrobu a pohybuje se na hranici mezi užitou tvorbou a volným uměním. V někdejším Československu se tato tvorba rozvíjela kvůli nemožnosti vysoce vzdělaných sklářských výtvarníků využít jejich dovednosti ve spolupráci s výrobou – do ní se dostával jen zlomek vynikajících návrhů. Jejich tvorba byla více představena jen na zahraničních výstavách, mimo jiné na EXPO 1958 v Bruselu.

Miluše Roubíčková: Bábovka, 1967–1977. Foto Gabriel Urbánek, archiv UPM

Sbírku autorského skla, kterou uchovává Uměleckoprůmyslové museum v Praze, založil jeho tehdejší ředitel v době, kdy začalo vznikat. Dnes unikátní sbírka čítá kolem 6 a půl tisíce sklářských děl, ať už ve formě objektů, skulptur, plastik, vitrají, instalací nebo prací do architektur. Autorské sklo má podobu i site-specific instalací – některé významné, třeba z výstavy EXPO v japonské Ósace či ve španělské Seville, návštěvníci už nyní spatří v grafické mozaice v oknech výstavního sálu. V průběhu výstavy budou později doplněny další.

Komentovaných prohlídek výstavy s její kurátorkou Sylvou Petrovou se zájemci mohou zúčastnit v úterý 9. dubna a následně 4. června.

Václav Cigler: Prostorová studie, 1981. Foto archiv UPM

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!