Životopisný dokument s povahou hlavní protagonistky. Westwood: Punk, Icon, Activist je provokativní, a přesto dotažený do nejmenšího detailu

Životopisný dokument s povahou hlavní protagonistky. Westwood: Punk, Icon, Activist je provokativní, a přesto dotažený do nejmenšího detailu80%

Neobyčejný pohled na neobyčejnou ženu. Dokument Westwood: Punk, Icon, Activist není jen lineárním převyprávěním životních osudů. Naopak promyšleně a poutavě propletá zpověď módní návrhářky a jejích nejbližších, záběry ze zákulisí a vzpomínky na její začátky.

Vivienne Westwoodová. Návrhářka, kterou nikdo nebral vážně. Její modely byly a jsou tak provokativní, že ji ani módní průmysl nechtěl přijmout. Nakonec ale musel. Navrhovala kostýmy pro Sex Pistols a stala se průkopnicí punkového hnutí ve Velké Británii. Zároveň je to ale sebevědomá a popudlivá žena, která se snaží zviditelnit klimatické problémy světa.

Jen krátký výčet toho, co se člověk může naučit o Westwoodové z nového dokumentu Lorny Tuckerové. Její vyprávění totiž nezachycuje jen známá fakta, která si můžete o této návrhářce přečíst na internetu, ale naopak nenásilně odkrývá Vivienniny zřejmé i méně viditelné povahové rysy.

V dokumentu střídá záběry z módní dílny se zpověďmi jednotlivých respondentů, mezi které patří nejen známé modelky jako Kate Mossová, ale i její pracovní partner Andreas Kronthaler. Na něm, jak se diváci dozví z dokumentu, překvapivě závisí velká část tvůrčího procesu v dílně, a to i přesto, že na všech šatech visí jméno "Vivienne Westwood". To je ovšem jen malá část toho, co se autorce podařilo poodhalit.

Neposedný, a přesto srozumitelný

Jednotlivé momenty v dokumentu se umně propojují se všemi probíranými tématy a skládají tak barvitou mozaiku podobnou své hlavní protagonistce. Tuckerová se nedrží jednoduchého chronologického vyprávění. Naopak skáče v čase i prostoru, přesto si ale dokument zachoval srozumitelnost. Pro diváka tak není těžké udržet pozornost. Stejně jako v životě slavné punkerky i v dokumentu se totiž neustále děje něco poutavého. Díky zdánlivě roztěkanému způsobu vyprávění navíc Tuckerová dokáže poodhalit mnoho rysů práce a života jedné návrhářky.

Westwood: Punk, Icon, Activist je vlastně výkladní skříní toho, jak by se podobné životopisné dokumenty měly dělat. Po podrobné rešerši, která umožní tvůrcům ukázat mnoho zapomenutých záběrů i najít zajímavé respondenty, s nápadem a trochou drzosti. Tedy dělat je tak, jak žije Vivienne Westwoodová. Naplno, provokativně a přesto propracovně. A přesně takový je i její příběh zachycený na plátně.

Názor informuji.cz: 80%

Kdy a kde dávají film: Westwood: Punk, Icon, Activist

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Režie:

Hrají:

Kdy a kde dávají film:

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!