Slečna Julie: Slavný příběh inspirován nenávistí k ženám ve věrohodném hereckém podání

Slečna Julie: Slavný příběh inspirován nenávistí k ženám ve věrohodném hereckém podání80%

Spisovatel August Strinberg byl známý pro svou nenávist k ženám. Tu se mu podařilo vměstnat do jeho nejznámější hry z roku 1888 s názvem Slečna Julie. Režisér Libor Vaculík ve stejnojmenné interpretaci zachoval ducha příběhu z 19. století i dialogy.

Slečna Julie je v podstatě dialogem mezi navenek tvrdou, ale uvnitř důvěřivou a naivní dcerou hraběte Julií a ambiciózním a arogantním sluhou Jeanem. O Svatojánské noci na lidové taneční zábavě spolu začnou flirtovat. Nevinný flirt v alkoholovém opojení vyústí v pohlavní styk. Poté však dvojice neví, co dál a jak překlenout třídní rozdíl. Zoufalství Julie a cílevědomý pohled na budoucnost Jeana, který se v duchu cítí být víc než jen prostý sluha, vyústí v myšlenku na společný útěk. Události se však ještě více komplikuje a již napůl šílená Julie je vypočítavým Jeanem instruována ke spáchání sebevraždy. Jean jí vtiskne do ruky břitvu se slovy: „Tohle je smeták! Jděte, dokud je světlo – do stodoly – a…“

V hlavních rolích tohoto milostného trojúhelníku se jako sluha Jean představuje skvělý herec a tanečník Jan Révai. V roli slečny Julie doslova září slovenská rudovlasá zpěvačka a herečka Lucia Jagerčíková. Milostný trojúhelník uzavírá kuchařka Kristina, kterou ztvárňuje Františka Stropnická.

Pokud je divákům hra známa, nebudou příliš překvapeni. Atmosféra i text je téměř neměnný od originálu. Inscenace je akorát obohacena o hudbu a texty písní Petra Maláska a Václava Kopty. Kvalitu však zaručuje právě brilantní podání herců a jejich věrohodné výkony. Všichni tři hlavní představitelé si jeviště podmanili, pracovali s celým prostorem a kypěli energií od začátku až do úplného konce.

Samotnému příběhu nechybí drama, napětí ani milostná zápletka. Velmi zajímavé je také pozorovat, jak se u Julie i Jeana odkývá jejich pravá povaha. Energická a dominantní Julie ukazuje svoji křehkost a u Jeana se dere na povrch jeho snobství a nadřazenost. Ze hry rozhodně divák neodejde zklamán, jelikož si herecký soubor připoutá jeho pozornost a až do úplného závěru ji nepustí. 

 

Fotografie: Marián Juskanin

Názor informuji.cz: 80%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Divadlo Na Maninách nabízí i další akce

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!