Nejlepší postavy ve filmech Tima Burtona

Nejlepší postavy ve filmech Tima Burtona 

Střihoruký Edward, Mrtvá nevěsta či Alenka v říši divů. To a mnoho dalšího režíroval filmový režisér Tim Burton, který každým rokem nepřestává překvapovat diváky v kinech. Kromě toho, že jsou jeho filmy velmi originální a plné emocí, objevují se v nich ikonické postavy, jež v takovémto podání nikde jinde nenajdete.

1. Střihoruký Edward

Romantický fantasy film z roku 1990 pojednává o umělém muži Edwardovi, který má díky předčasné smrti jeho stvořitele místo rukou nůžky. Starý vynálezce (Vincent Price) totiž zemřel na infarkt a nestihl mu dodělat ruce. Přestože Edward na první pohled vypadá jako hrozivé monstrum, je hodný, velmi plachý a chová se lidštěji než většina lidí kolem něj. Hlavní roli Edwarda ztvárnil Johnny Depp, který se objevuje ve většině filmů Tima Burtona. Depp uvedl, že po dočtení scénáře se rozbrečel a věděl, že postava Edwarda je přesně pro něj. Inspirace pro vzhled samotného Edwarda byla image zpěváka a lídra alternativní rockové skupiny The Cure Roberta Smitha.

2. Sweeney Todd (Benjamin Barker)

Hororový muzikál z roku 2007 vypráví příběh nespravedlivě odsouzeného holiče Benjamina Barkera. Po patnácti letech šíleného vězení se mu podaří uniknout zpět do Londýna a kvůli chystané pomstě změní identitu na Sweeneyho Todda. Z původně hodného a milého člověka se tak stává zlý a proradný ničema, který touží jenom po odplatě. Fiktivní postava Sweeneyho Todda se poprvé objevila už ve viktoriánském seriálu The String of Pearls z konce 19. století. Příběh šíleného holiče se stal jádrem viktoriánského melodramatu a londýnské městské legendy. Ačkoliv někteří lidé tvrdí, že Sweeney Todd byl opravdová historická postava, většina učenců tento mýtus vyvrací. Snímek byl nominovaný na několik cen a získal Oscara za nejlepší výpravu.   

3. Mrtvá nevěsta Tima Burtona

Jeden z nejznámějších animovaných filmů Tima Burtona z roku 2005 sleduje příběh Viktora Van Dorta (Johnny Depp), který je úplnou náhodou tajemnými silami vtažen do podsvětí a zde je donucen ke svatbě s neznámou mrtvou nevěstou. Mezitím jeho pravá láska Viktorie (Helena Bonham Carter) netrpělivě čeká ve světě živých. Ačkoliv se život v Zemi mrtvých ukáže jako mnohem zajímavější, dopěje Viktor k názoru, že jeho láska k Viktorii je přece jenom silnější. Jako námět posloužila stará ruská lidová pohádka, která si zakládá na skutečných historických faktech. Snímek byl natočen technologií stop motion a vykazuje Burtonův tradiční styl a námět – hrdinu balancující mezi dvěma neslučitelnými světy světla a temnoty. Burton ukazuje, jak je život nudný a pomalý (vyobrazen v odstínech šedi) v kontrastu se smrtí, která je mnohem zábavnější a barevnější.

4. Karlík a továrna na čokoládu (Willy Wonka)

Dobrodružné fantasy z roku 2005 podle stejnojmenné knihy od britského autora Roalda Dahla popisuje úžasný svět za zdmi čokoládové továrny, kterou vlastní podivín Willy Wonka (Johnny Depp). Ten je kvůli své práci velmi osamělý a ani si už neuvědomuje, jak mu chybí lidský kontakt. Na druhé straně zdi se v polorozpadlém domku nachází malý Karlík (Freddie Highmore), který celý svůj život sní o tom, že se jednou do obrovské továrny na čokoládu podívá. Jeho sen se mu splní, když Willy Wonka vyhlásí soutěž o vstup do továrny pro pět šťastlivců, mezi nimiž je i Karlík.

Za zdmi továrny se tak střetne milý otevřený hoch a kreativní podivín, jenž se do té doby nedokázal lidem otevřít. Režisér Tim Burton upustil od původního filmového vzhledu Wonky a Johnnyho Deppa oblékl do tmavších barev, aby zachoval tajemnost postavy. Příběh Karlíka v neobyčejné továrně na čokoládu byl inspirován Dahlovými zkušenostmi z dětství. Zlatý lístek z filmu prodával na začátku roku 2005 specializovaný londýnský obchod s rekvizitami za 22 800 amerických dolarů.

5. Ed Wood

Životopisné komediální drama pojednává o kultovním režisérovi Edwardu D. Woodovi Jr., jenž je také známý jako nejhorší režisér všech dob. Nesmírně plodný autor vytvářel především béčkové filmy, vyznačující se minimálním rozpočtem, co nejkratší dobou realizace a senzačními tématy z oblasti sci-fi, hororu a později i pornografie. Snímek zastihuje Wooda v 50. letech v jeho nejplodnějším období a s mimořádnou péčí ukazuje atmosféru dané doby i dobové detaily. Snímek získal po uvedení v roce 1994 dva Oscary a je celý černobílý, což stálo mnohem víc, než kdyby byl natočený barevně. 

6. Ukradené Vánoce (Jack Skellington)

Loutkový animovaný muzikál podle povídky samotného režiséra Tima Burtona z roku 1993 nám přináší příběh o kostlivci Jacku Skellingtonovi, který je oblíbeným vládcem městečka Halloween. Jeho každodenní rutina ho už ale pomalu přestává bavit a on doufá, že se něco hodně rychle změní. Úplnou náhodou se ocitne v sousedním Vánočním městě a je fascinován atmosférou a jinými tradicemi. Proto se rozhodne vytvořit vlastní Vánoce, což ale zahrnuje unést Santu Clause. Jack je trochu vtipný, ale šílený kostlivec, jenž rád zpívá. Všichni z jeho města ho milují. Film byl vytvořen technologií stop motion a animátoři vycházeli z veršů a obrázků Tima Burtona. Všechny loutky měly pět prstů a postava kostlivce měla přes 400 hlav, které zachycovaly každou jeho emoci nebo pohyb obličeje.  

Další skvělé postavy: Alenka v říši divů (Kloboučník), Beetlejuice (manželský pár duchů), Frankenweenie: Domácí mazlíček (pes a chlapec), Vincent, Batman 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!