Filmové scény, kterými Heath Ledger zanechal nesmrtelný odkaz

Filmové scény, kterými Heath Ledger zanechal nesmrtelný odkaz 

Dnes by mu bylo 40 let. I když Heath Ledger odešel mladý, ukázal v mnoha filmech, jaké herecké kvality má a že je schopný zahrát prakticky všechno, od Jokera přes středověkého rytíře až k lamači dívčích srdcí. Připomeňme si jeho nejlepší scény, díky kterým jsme na něj dodnes nezapomněli.

Temný rytíř (2008)

V roli Jokera jsme mohli vidět řadu herců: Cesara Romero, Jacka Nicholsona nebo Jareda Leto. Přesto řada fanoušků Ledgerova Jokera považuje za nejlepšího vůbec. Ve snímku, který navazuje na film Batman začíná z roku 2005, jde Batman (Christian Bale) po krku Jokerovi, aby zastavil zločin v Gothamu. S tím mu pomáhá také poručík James Gordon (Gary Oldman). Joker se jim však snaží ukázat, že slova mírGotham k sobě jednoduše nejdou.    

Režisérovi Christopheru Nolanovi se podařilo vytvořit z komiksové adaptace neuvěřitelný snímek. Není tedy žádným překvapením, že byl nominován na osm Oscarů. Nakonec proměnil dvě nominace, první za střih zvuku a druhou sošku získal in memoriam právě Heath Ledger za nejlepší mužský výkon ve vedlejší roli. Za svého nezapomenutelného Jokera získal rovněž Zlatý Glóbus i cenu BAFTA a nejsilnější scénou je bezpochyby Jokerův výslech na policejní stanici.  

Zkrocená hora (2005)

Milostný příběh dvou kovbojů, plný emocí, který ukazuje sílu přátelství a lásky. Ennis del Mar (Heath Ledger) a Jack Twist (Jake Gylenhaal), se seznámili, když spolu pracovali, a stali se nejlepšími přáteli. Když v létě práce skončí, každý jde svou cestou, ale za pár let se opět setkávají, aby pochopili, že nejdůležitější v životě je síla přátelství a lásky. Skvělé výkony obou herců doplnily Michelle Williams a Anne Hathaway, které si zahrály jejich partnerky. 

Snímek nominovaný na osm Oscarů nakonec tři sošky získal, a to za režii, hudbu a adaptovaný scénář. Heath Ledger byl za svůj úžasný výkon nominovaný na Oscara za hlavní roli, na Zlatý Glóbus i cenu BAFTA. Nakonec však žádnou nominaci neproměnil. Jedna z nejsilnějších scén filmu je moment, kdy se Jack s Ennisem po letech opět setkávají. 

Deset důvodů, proč tě nenávidím (1999)

Romantická klasika, která je povedenou moderní adaptací Shakespearova dramatu Zkrocení zlé ženy. Sestry Stratfordovy jsou úplné protiklady. Bianca má pověst křehké dívky a zbožňují ji všichni kluci ze školy, zatímco její ďábelská sestra Kat je pravý opak. Bianca však nemůže randit, dokud nebude randit její sestra. Pošle jí tak do cesty stejně nesnesitelný protějšek – Patricka, kterého ztvárnil Heath Ledger.

Mezi Ledgerem a Julií Styles v roli Kat byla správná “chemie” a všemu přispíval i milý humor. Sice se jedná o klasickou romantickou komedii, takovou oddechovku, ale jedno se musí nechat. Heath Ledger je v roli Patricka prostě neodolatelný! A nejvíc ve scéně, kdy zpívá Kat.

Příběh rytíře (2001)

Romantický dobrodružný snímek o síle člověka změnit svůj osud. Heath Ledger v roli Williama Thatchera sní o tom, že se jednoho dne stane skutečným rytířem, ale k tomu mu chybí šlechtický původ. Jeho přátelé jsou však odhodlaní ho v jeho snu podpořit a vydávají ho za urozeného sira Ulricha von Lichtensteina. Aby mohl získat šlechtičnu Jocelyn, musí nejdříve v souboji porazit vévodu Adhemara. Co se však stane, až odhalí jeho tajemství?

Příjemný, zábavný snímek se sympatickým obsazením. Je těžké si v roli rytíře představit někoho jiného než Ledgera. Ve filmu si navíc zahrála menší role i řada českých herců – Karel Dobrý, Alice Bendová, Daniel Rous, Václav Upír Krejčí a další. Jako nejlepší scénu jsme vybrali závěrečný souboj, tak pozor na spoiler! 

Ples příšer (2001)

Romantické drama vypráví o bachaři Hanku Grotowskim (Billy Bob Thornton), který spolu se synem Sonnym (Heath Ledger) asistuje u popravy vězně Lawrence Musgrovea. Sony si nakonec vezme život a Hank se seznámí s Lawrencovou manželkou Leticií (Halle Berry), která netuší, že má tu čest s mužem, který popravil jejího manžela.  

Ledger sice ve snímku nedostal příliš prostoru, přesto opět ukázal, že dokáže zahrát prakticky cokoliv. Silnou stránkou jsou rozhodně herecké výkony, Halle Berry za ten svůj dokonce získala Oscara. Heathova nejsilnější scéna z filmu je Sonnyho hádka s jeho otcem, během níž se zabije:   

Legendy z Dogtownu (2005)

Film, na který by se měl podívat každý, kdo někdy jezdil na skejtu, ale i všichni ostatní. Sportovní drama je skutečným příběhem skupiny surfařů z Kalifornie, kteří přišli s novým, revolučním stylem skateboardingu. Dalo by se říct, že vytvořili nový životní styl. Sláva si však rychle začala vybírat svou daň a dlouholetá přátelství se pomalu rozpadla.   

Zajímavý děj vás neunudí a navíc se dozvíte mnoho informací o historii skateboardingu. Na závěr nesmí chybět tato scéna Heatha Ledgera v roli vůdce Skipa: 

 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Hrají:

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!