Velké dobrodružství Čtyřlístku: Milý rodinný film na hony vzdálený od minulého nešťastného pokusu

Velké dobrodružství Čtyřlístku: Milý rodinný film na hony vzdálený od minulého nešťastného pokusu90%

Kreslený film o slavné čtveřici kamarádů z Třeskoprsk naprosto předčil veškerá očekávání i předchozí díl z roku 2013 s názvem „Čtyřlístek ve službách krále.“ Malí diváci si ho jistě zamilují, ale potěší i jejich dospělý doprovod, který si v kině bude moci zavzpomínat na komiks z dětství.

Příběh vypráví o čtyřech kamarádech, kteří společně bydlí v domku na kraji Třeskoprsk. Bázlivý zajíc Pinďa, hloubavý vynálezce Myšpulín, silné a věčně hladové prasátko Bobík a jediná ženská část čtveřice Fifinka se sejdou za domkem pod velkým totemem u táboráku. Opékají buřty a vzájemně si vypráví příběhy ze své společné minulosti. Pinďa se v mysli vrátí na horolezecký výlet na Ďáblův palec, kde se z něj stává zachránce celé situace. Myšpulín vzpomíná na strašidelnou příhodu s vlkodlakem. Bobík vypráví o cestě do vesmíru a nápravě vesmírných pirátů. Fifinčin příběh diváky zavádí do předvánoční doby, kdy Čtyřlístek navštívil malé čerty.

Zvířecí kamarádi mezi českým publikem jistě nejsou neznámí. Poprvé se objevili ve stejnojmenném kresleném sešitě v roce 1969 díky jejich stvořiteli Jaroslavu Němečkovi. V současné době již vyšlo na 666 komiksů.

O filmové zvěčnění Čtyřlístku se režisér Michal Žabka pokusil už například v roce 2013, kdy do kin přišel animovaný film s názvem „Čtyřlístek ve službách krále.“ Snímek však nebyl jedním z nejpovedenějších. Díky využité 3D animaci ztratil veškeré komiksové kouzlo. Navíc byl product placement do scén vkládán dost nešťastným a nešikovným způsobem a bez jakéhokoliv citu, čímž film klesnul do marketingového pekla hned vedle Janákových Rafťáků, a to nehledě na etickou stránku problému, že použití takto silného product placementu do dětského filmu není úplně férové.

Naštěstí se režisér a scénárista Michal Žabka z minulých chyb poučil a kvalitu filmu o Čtyřlístku otočil o 180°. Tentokrát se Žabka rozhodl zachovat kreslené 2D zpracování, které diváci znají z komiksů, a ve filmu není žádná viditelná reklama, která by kazila celkový dojem.

I dabing byl velmi podařený. Hlasy se ke kresleným postavičkám velmi hodily. Režisér a scenárista Michal Žabka prozradil, že nehledá představitele podle hlasu, ale podle vzhledu, protože hlas prý poté většinou odpovdídá. A skutečně je možné najít podobnost mezi Janem Maxiánem a jeho Pinďou, Bohdanem Tůmou a jedlíkem Bobíkem, Jiřím Ployharem a vynálezcem Myšpulínem a Fifinkou a její představitelkou Terezou Bebarovou.

Letošní film o dobrodružstvích Čtyřlístku už jistě nikoho nezklame. Malé diváky nadchne, ty starší přinutí zavzpomínat na oblíbený komiksový sešit. Film odkazuje na slavnou ilustrátorskou tvorbu Jaroslava Němečka, ale zároveň se sám stává kvalitním českým kinematografickým počinem, za který se česká kinematografie vůbec nemusí stydět.

 

Fotografie: © 2017–2019 Falcon a.s.

Názor informuji.cz: 90%

Kdy a kde dávají film: Velké dobrodružství Čtyřlístku

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Velké dobrodružství Čtyřlístku / 2019Velké dobrodružství Čtyřlístku / 2019
 

Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!