6 dubnových knižních novinek, které by vám neměly uniknout

6 dubnových knižních novinek, které by vám neměly uniknout 

V dubnu vyjde celá řada zajímavých knižních novinek, my jsme opět vybrali šest z nich, které by vám podle nás neměly uniknout. Mezi naše tipy patří například nová knihy Aleny Mornštajnové Tiché roky nebo první kniha Patricka Nesse, která cílí na dospělé čtenáře.

Tiché roky – Alena Mornštajnová

Román Hana české spisovatelky Aleny Mornštajnové se stal před dvěma lety naprostým bestsellerem, její nová kniha Tiché roky, která vyjde na konci dubna, patří mezi nejočekávanější tituly letošního roku. Nový, již čtvrtý autorčin román, by však měl být svým tématem naprosto jiný než všechny předešlé texty, Mornštajnová tentokrát nezpracovává historické téma, nýbrž rodinné drama, kde hlavní roli nehrají velké dějiny, ale náhody a lidské charaktery.

Bohdana je uzavřená dívka, která žije jen s mrzoutským otcem a dobrosrdečnou, avšak poddajnou Bělou. Trápí ji napětí v domě a tajemství, které jí nepřestává vrtat hlavou: Proč ji těžce nemocná babička při poslední návštěvě v léčebně oslovila „Blanko“? Vedle toho se odvíjí příběh Svatopluka Žáka, oddaného komunisty, který celý svůj život zasvětil budování socialismu a lásce ke své ženě a dceři. V určitém  bodu se oba příběhy spojí do jednoho a ukáže se, že nic není takové, jak se doposud zdálo, a už vůbec ne takové, jaké by to být mělo.  

Viktorie Hanišová - Rekonstrukce

Viktorie Hanišová patří stejně jako Alena Mornštajnová mezi současné spisovatelky, které se u českých čtenářů těší velké oblibě. V loňském roce jí vyšla tíživá kniha Houbařka, tři roky předtím debutovala románem Anežka, jehož ústředním motivem je komplikovaná adopce. Román Rekonstrukce se bude opět držet silného tématu.

Když bylo Elišce devět let, matka zabila jejího mladšího bratra a potom i sama sebe. Do té doby přitom vedli průměrný život, nic nenasvědčovalo tomu, že by se v jejich životech mohlo stát něco špatného. Nenašel se žádný dopis na rozloučenou, svědkové posledního dne matky si ničeho nevšimli. Eliška proto vyrůstá s desetiletou prázdnotou místo dětství, kterou se v dospělosti rozhodne objasnit. Proč to matka udělala? A proč ji nevzala s sebou?

Mapa a území - Michel Houellebecq

V dubnu vyjde po osmi letech nové vydání knihy Mechela Houellbecqua Mapa a území, která se v mnohých aspektech vymyká z autorova charakteristického stylu, předně, v knize se nenajde jediná sexuální scéna. Autor tentokrát šokuje svojí „vyklidněností“.

Houellebecq vypráví příběh malíře a fotografa Jeda Martina. Jeho matka spáchala sebevraždu, s otcem se vídá jen málo. Kariéru umělce začal na akademii fotografováním neživých objektů, pak ale zjistí, jak fascinující záležitostí je mapa. Objeví zcela originální tvůrčí postup, který spočívá ve fotografování michelinovských map z různých úhlů – vzniklé umělecké fotky při náležitém zvětšení a patřičné instalaci dostávají rozměr neobyčejného uměleckého díla…

Jeřábí žena - Patrick Ness

Patrick Ness je za svoji tvorbu získal řadu cen a těší se přízni mnoha mladých čtenářů, tentokrát však jímavým příběhem Jeřábí žena cílí na dospělé čtenáře, ani zde však nechybí příznačné prolnutí pohádkové a civilní roviny.

George Duncan provozuje tiskařský krámek v Londýně, je rozvedený a osamělý víc, než si chce přiznat. Jedné noci ho vzbudí zvláštní zvuk, když vstoupí do zahrad, odkud ony zvláštní zvyky slyší, najde tam bílého jeřába vyššího, než je on sám. Pták má poraněné křídlo, když mu ale George vytáhne šíp z rány, opět odletí k nebi. Druhý den vstoupí do krámku žena jménem Kumiko s netradiční prosbou – požádá George o pomoc se svým uměleckým dílem. Vedle příběhu George a Kumiko se paralelně odvíjí prastará báje inspirovaná japonskou lidovou pohádkou a jako protipól velice prozaické životní – zejména partnerské a rodičovské – peripetie Georgovy dcery Amandy.

Historie vlků - Emily Fridlundová

Debutový román Emily Fridlundové vypráví o čtrnáctileté Lindě, která žije v zapadlém kraji s krásnou přírodou. Se spolužačkami si nerozumí a rodiče si jí nijak zvlášť nevšímají. Až když začne hlídat čtyřletého Paula, připadá si potřebná a má pocit, že konečně někam patří. Stále častěji však naráží na zvláštní způsob myšlení Paulových rodičů. A s onemocněním jejich syna vše graduje. Jak však může dospívající dívka, která o světě neví skoro nic, odhadnout následky svých rozhodnutí?

Osvětimská ukolébavka - Mario Escobar

Hlavní hrdinka knihy Helene pochází z Německa, má modré oči a světlé vlasy. Na začátku druhé světové války se s manželem romského původu, se kterým má pět dětí, dobrovolně ocitá v koncentračním táboře Osvětim, protože odmítne svoji rodinu opustit. Po příjezdu přichází o manžela, rozhodne se ale, že udělá všechno pro to, aby děti ubránila. Když věznitelé zjistili, že Helene je nejen Němka, ale také školená zdravotní sestra, přinutili ji sloužit v táborové nemocnici, kterou řídil nechvalně známý doktor Mengele.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!