Prahu ozdobí velikonoční trhy. Přinesou tradiční symboly jara i gastronomické speciality

Prahu ozdobí velikonoční trhy. Přinesou tradiční symboly jara i gastronomické speciality  

Ve vzduchu je cítit jaro a jako každý rok s ním do Prahy přicházejí i nejrůznější velikonoční trhy. Nejen na náměstích historického centra se tak můžete těšit na květinovou výzdobu, gastronomické speciality, ukázky tradičních řemesel i bohatý doprovodný program.

1. Pražský hrad

Již od 5. dubna můžete navštívit 4. ročník velikonočních trhů na náměstí U Svatého Jiří na Pražském hradě. Hned vedle svatovítské katedrály pro vás budou přichystány stánky s kraslicemi, řehtačkami, pomlázkami i s tradičními velikonočními dobrotami. O víkendech bude připraven i doprovodný program plný tance a hudby.

5. dubna - 5. května
pondělí až čtvrtek 9:00 - 18:00, pátek až neděle 9:00 - 19:00

Velikonoční trhy na Pražském hradě. Foto: archiv pořadatele

2. Staroměstské náměstí

Asi nejznámější trhy najdete každoročně na Staroměstském náměstí. Od soboty 6. dubna se zde můžete těšit na bohatou výzdobu s jarními motivy a tématikou zvířecích mláďat, vyhlídkový most v podobě květinového zámku, ukázky řemesel a desítky stánků s typickým velikonočním zbožím, dárky a gastronomickými specialitami. Chybět nebude ani každodenní doprovodný program, v němž vám pěvecké a taneční soubory z různých koutů České republiky i zahraničí přiblíží tradiční lidové zvyky a folklór jednotlivých regionů. Pro děti jsou přichystány dílničky, v nichž se naučí vyrobit například pomlázku.

6. - 28. dubna
stánky 10.00 - 22.00, občerstvení 10.00 - 24.00

3. Václavské náměstí

Již několik let se velikonoční trhy konají i v dolní části Václavského náměstí. Kromě tradičních stánků s širokou nabídkou pochutin a jarním i velikonočním zbožím, se zde letos objeví i živé květiny a stromy v dekoracích. Obdivovat můžete ručně malované kraslice, velikonoční zajíčky a kuřátka, pomlázky, svíčky, ruční práce, dřevěné hračky nebo výrobky z proutí. Prostor trhů nově doplní průchozí brány a pergoly. I zde se můžete o víkendech a velikonočních svátcích těšit na animační programy, v nichž se budou moci návštěvníci zapojit do tanců a vystoupení vždy od 16:00 do 18:00 hodin.

6. - 28. dubna
stánky 10.00 - 22.00, občerstvení 10.00 - 24.00

4. Náměstí Republiky

Především na gastronomické speciality bude lákat trh na náměstí Republiky. Pochutnáte si na velikonočních beráncích, mazancích, zdobených perníčcích či marcipánu, milovníky masa potěší grilované klobásy, špízy či steaky a chybět nebudou ani pečené selské brambory, halušky či domácí sýry. Samozřejmostí jsou stánky s rukodělným a velikonočním zbožím.

6. - 28. dubna
stánky 10.00 - 22.00, občerstvení 10.00 - 24.00

5. Anděl

Na pěší zóně u stanice metra Anděl proběhnou velikonoční trhy od 30. března do 22. dubna. Ani zde nebudou chybět stylové stánky s nejrůznějšími velikonočními dekoracemi, osením, kraslicemi i potřebami pro jejich výrobu a bohaté občerstvení.

30. březen - 22. duben

Velikonoční trhy Anděl. Foto: archiv pořadatele

6. Náměstí Míru

Slavnostně vyzdobené náměstí Míru pod kostelem sv. Ludmily bude hostit velikonoční trhy od soboty 6. dubna. Těšit se můžete na břízu ověnčenou barevnými pentlemi, stánky s rukodělným velikonočním zbožím i tradiční Modré pondělí u Ludmily, které vypukne 15. dubna v 15:00 hodin. Chybět nebude divadelní představení Zlatovláska, rozdávání mazanců a čaje a výtvarné dílny pro děti.

6. dubna - 22. dubna
denně 10:00 - 18:00

7. Toulcův dvůr

Chcete-li poznat tradiční řemesla a na chvíli i s dětmi opustit ruch centra města, vydejte se 13. dubna na Staročeský velikonoční jarmark do Toulcova dvora. V připravených dílničkách si budete moci vyrobit píšťalku, pomlázku, řehtačku nebo jiný předmět vztahující se k jaru, nakoupit drobné dárky, zhlédnout pohádku, zazpívat si jarní písničky a v neposlední řadě ochutnat velikonoční pokrmy. Na závěr společně vynesete Moranu a přivítáte jaro.

13. dubna
10:00 - 16:30

Staročeský velikonoční jarmark Toulcův dvůr. Foto: archiv Toulcova dvora

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!