Jeden svět 2019: Kliky a lajky za velké peníze. Dokument #FollowMe odkrývá závoj těžkého byznysu s názvem Instagram

Jeden svět 2019: Kliky a lajky za velké peníze. Dokument #FollowMe odkrývá závoj těžkého byznysu s názvem Instagram80%

Digitální galerie společnosti Facebook plní bezpodmínečně úsloví dobrý sluha, ale zlý pán. Aspoň tak to vnímá nizozemský novinář Nicolaas Veul, který klade otázky, jež poodhalují jednoho z největších kardinálů Richelieu moderního vnímání světa.

Po úspěšném debutu Gay Champions se novinář Nicolaas Veul vrací s další dokumentární perličkou. Po homofobii na Ukrajině si na paškál nevzal nic menšího než výkladní skříň miléniálů, sociální síť Instagram. Chcete být také internetovými celebritami v řádu minut?

Neskutečná meta je totiž reálnější, než si myslíte. V době, kdy fotbalista Christiano Ronaldo nebo v českém rybníčku moderátor Leoš Mareš inkasují tučné šeky za marketing na Instagramu, je totiž digitální výslunní přitažlivější než kdykoliv předtím. Každý lajk, komentář nebo zmínka se počítá, a co pak když jsou jich tisíce.

Veul se naštěstí neodklání od své novinářské přirozenosti, a tak se ptá na správných místech. Tedy především tam, kde se mu odpovědí dostává. V pouhých padesáti minutách nabízí divákovi chamtivou tvář, kterou za ikonou old school foťáku neuvidí. Nechybí však i možné řešení situace. Kromě obchodníků se sledujícími se zaměřuje i na firmy, které pomocí algoritmů na falešnou hru ukazují prstem. Zatím však bez kýženého efektu.

Snímku pomáhá reportážní stavba i skutečné Veulovi reakce, kdy překvapivě sleduje, co se může stát s jeho účtem za relativně malou sumu. Útočí na současné, avšak zároveň citlivé a masy zasahující téma, které bude mít hodnotu i za pár let, i když možná v úplně jiné perspektivě.

Jeho práce má ale přesah i mimo digitální svět. Pokud bude pověstné "a teď si vás kúpím všecky" z filmu Věry Chytilové vládnout světu - a dokonce světu dětí a teenagerů - budeme rádi, když nás nadcházející léta nechytí do nekonečné digitální demence.

Názor informuji.cz: 80%

Kdy a kde dávají film: #FollowMe

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Režie:

Hrají:

Kdy a kde dávají film:

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!