Absolutní miláček velmi realisticky odkrývá příběh čtrnáctileté dívky

Absolutní miláček velmi realisticky odkrývá příběh čtrnáctileté dívky80%

Oceňovaný román Absolutní miláček vychází poprvé také v České republice. Knihu plnou brutálního vyprávění o zvráceném životě čtrnáctileté dívky vydává nakladatelství Odeon. Autorem příběhu je Gabriel Tallent.

Čtrnáctiletá Turtle to nemá v životě jednoduché. Od malička vyrůstá pouze s otcem, který není zrovna příkladem milujícího tatínka. Svého absolutního miláčka, jak dívce říká, nutí od jejího útlého dětství dělat věci, které jsou přímým opakem správné výchovy dítěte. Už od šesti let Turtle například ví, jak zacházet se zbraní či jak založit oheň. A výjimkou nejsou ani návštěvy dívčina otce v její v posteli.

Turtle svého tyranského otce miluje i nenávidí zároveň. A i když navenek působí neotřesitelně, seznámení se s Jacobem, jenž žije v milující rodině, jí převrátí život vzhůru nohama. Ráda by poznala to, co jí nikdy nebylo umožněno. A tak od svého otce utíká...

Hnusí se mi na tobě úplně všechno. Hnusí se mi, jak mluvíš. Hnusí se mi tvůj zpíčenej hlas. Hnusíš se mi.

Jedna z prvotin, kterou můžeme označit za zdařilou. Autor Gabriel Tallent se nebál čtenáři velmi realisticky přiblížit situace, které hlavní hrdinka Turtle prožívala. Vyprávění je sice místy velmi drsné až brutální, dodává však celé knize šmrnc. Scény spojené s řezáním prstů, pojídáním škorpionů či topením se v oceánu vám však z hlavy dlouho nezmizí...

Možná však právě díky takovému povídání se čtenář dokáže do dívky velmi dobře vžít, ba dokonce pochopit, proč jí její zvrácený život přijde vlastně normální. Autor se z ní nesnaží udělat dospělejší postavu, než kterou doopravdy je, a i přes některé trochu krkolomně napsané pasáže se příběh celkově čte velmi dobře.

Martin varovně zakašle a zatváří se, jak hrozně je to smutné, že se věci takhle vyvinuly, a že kdyby mohl, tak to změní, ale nemůže.

Kromě povídání o čtrnáctileté Turtle sází Gabriel Tallent také na popisy přírody či zbraní, které se v knize vyskytují. Atmosféru se mu jimi sice podařilo dokreslit, občas už však takové vyprávění bylo až příliš zdlouhavé. Právě to by se společně s docela nerealistickým koncem dalo označit snad za jediné mínus Absolutního miláčka. I přesto však stojí za to si novinku dvaatřicetiletého Američana přečíst.

Názor informuji.cz: 80%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!