Nejnovější články » Literatura

Milan Kundera slaví devadesátiny. Jak si můžete jeho tvorbu připomenout?

31.3.2019,

Hořkost, ironie, nadčasovost, tragikomedie. Spousta slov může interpretovat díla Milana Kundery, rodáka z Brna, který od sedmdesátých let žije ve Francii. I přesto, že jeho poslední díla si v češtině oficiálně nepořídíte, protože překlady blokuje, stále na něj u nás nezapomínáme. Na apríla, v den jeho devadesátých narozenin, se tak uskuteční spousta akcí k oslavě autora Nesnesitelné lehkosti bytí nebo Směšných lásek. My vám přinášíme přehled těch nejlepších.

Veřejné čtení 3 + 3 = 90

Přednes úryvků Kunderových románů si mohou posluchači užít právě prvního dubna od 16.30 v Moravské zemské knihovně v Brně. Těšit se mohou nejen na české, ale také francouzské texty.

Milan Kundera (neztracen) v překladech

Na témže místě se po čtení uskuteční vernisáž výstavy zaměřující se na překlady spisovatelových děl. Podle Moravské zemské knihovny „seznam překladů obsahuje více než tři tisíce vydání v různých světových jazycích“. Návštěvníci mohou prolistovat některá z nich a také si přečíst různé reakce na ně v médiích z všemožných zemí. Vystavena budou i všechna první vydání z nakladatelství Atlantis, je jich celkem šestnáct. Současně se část expozice s názvem Oči Brna věnuje autorovým novinovým příspěvkům a esejistické tvorbě.

Francouz, nebo francouzsky píšící Čech?

O tom, jak vnímá spisovatele francouzská kritika a jaký je jeho celkový kontext v zemi, kde žije už více než čtyřicet let, promluví Petr Dytrt, vedoucí Ústavu románských jazyků a literatur Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Program opět připravila Moravská zemská knihovna a můžete jej navštívit 23. dubna v 18 hodin.

Hommage à Milan Kundera - další život Díla

K oslavám si připojuje i Moravské zemské muzeum v Brně. Výstavu představí 2. dubna v 17 hodin a bude možné ji navštívit až do 26. května. Vernisáž proběhne v přednáškovém sále Dietrichsteinského paláce. Nebude chybět ani projekce filmu Já, truchlivý Bůh režiséra Antonína Kachlíka z roku 1969. Snímek výstavu doprovodí pouze jednou, a to 24. dubna v 18 hodin.

Aprílový Kundera (aneb Nikdo se nebude smát?)

V Ostravě antikvariát Fiducia pořádá „poetickou stezku“, jejíž součástí je i scénické čtení hry Ptákovina. V rámci akce zveřejní také ukázky z knih a jiných počinů. Sraz je naplánován na prvního dubna v šest hodin na Náměstí Dr. Edvadra Beneše.

Audiokniha Nesnesitelná lehkost bytí i Host

Jubileum si připomíná také Český rozhlas, který kromě tematických pořadů pro posluchače připravil audioverzi Nesnesitelné lehkosti bytí v podání Jiřího Bartošky. Časopis Host pak Kunderovi věnuje celé dubnové číslo.

Foto: Elisa Cabot, Zdroj: Wikimedia Commons