Milan Kundera slaví devadesátiny. Jak si můžete jeho tvorbu připomenout?

Milan Kundera slaví devadesátiny. Jak si můžete jeho tvorbu připomenout? 

Hořkost, ironie, nadčasovost, tragikomedie. Spousta slov může interpretovat díla Milana Kundery, rodáka z Brna, který od sedmdesátých let žije ve Francii. I přesto, že jeho poslední díla si v češtině oficiálně nepořídíte, protože překlady blokuje, stále na něj u nás nezapomínáme. Na apríla, v den jeho devadesátých narozenin, se tak uskuteční spousta akcí k oslavě autora Nesnesitelné lehkosti bytí nebo Směšných lásek. My vám přinášíme přehled těch nejlepších.

Veřejné čtení 3 + 3 = 90

Přednes úryvků Kunderových románů si mohou posluchači užít právě prvního dubna od 16.30 v Moravské zemské knihovně v Brně. Těšit se mohou nejen na české, ale také francouzské texty.

Milan Kundera (neztracen) v překladech

Na témže místě se po čtení uskuteční vernisáž výstavy zaměřující se na překlady spisovatelových děl. Podle Moravské zemské knihovny „seznam překladů obsahuje více než tři tisíce vydání v různých světových jazycích“. Návštěvníci mohou prolistovat některá z nich a také si přečíst různé reakce na ně v médiích z všemožných zemí. Vystavena budou i všechna první vydání z nakladatelství Atlantis, je jich celkem šestnáct. Současně se část expozice s názvem Oči Brna věnuje autorovým novinovým příspěvkům a esejistické tvorbě.

Francouz, nebo francouzsky píšící Čech?

O tom, jak vnímá spisovatele francouzská kritika a jaký je jeho celkový kontext v zemi, kde žije už více než čtyřicet let, promluví Petr Dytrt, vedoucí Ústavu románských jazyků a literatur Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Program opět připravila Moravská zemská knihovna a můžete jej navštívit 23. dubna v 18 hodin.

Hommage à Milan Kundera - další život Díla

K oslavám si připojuje i Moravské zemské muzeum v Brně. Výstavu představí 2. dubna v 17 hodin a bude možné ji navštívit až do 26. května. Vernisáž proběhne v přednáškovém sále Dietrichsteinského paláce. Nebude chybět ani projekce filmu Já, truchlivý Bůh režiséra Antonína Kachlíka z roku 1969. Snímek výstavu doprovodí pouze jednou, a to 24. dubna v 18 hodin.

Aprílový Kundera (aneb Nikdo se nebude smát?)

V Ostravě antikvariát Fiducia pořádá „poetickou stezku“, jejíž součástí je i scénické čtení hry Ptákovina. V rámci akce zveřejní také ukázky z knih a jiných počinů. Sraz je naplánován na prvního dubna v šest hodin na Náměstí Dr. Edvadra Beneše.

Audiokniha Nesnesitelná lehkost bytí i Host

Jubileum si připomíná také Český rozhlas, který kromě tematických pořadů pro posluchače připravil audioverzi Nesnesitelné lehkosti bytí v podání Jiřího Bartošky. Časopis Host pak Kunderovi věnuje celé dubnové číslo.

Foto: Elisa Cabot, Zdroj: Wikimedia Commons

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!