Bez povznášejícího pírka v chobotu. Dumbo se zavděčí všem věkovým kategoriím, a přesto nevyužil svého potenciálu

Bez povznášejícího pírka v chobotu. Dumbo se zavděčí všem věkovým kategoriím, a přesto nevyužil svého potenciálu50%

Spojení Disneyho a Tima Burtona znělo jako trefa do černého. Opak je ale pravdou. Hranému Dumbovi chybí pověstné pohádkové kouzlo, ale nepřiklonil se ani k temnotě a kreativitě slavného režiséra. Jen váhavě postává v šapitó a čeká, jestli se mu podaří zachránit maminku.

Dumbo rozesmál publikum svýma velkýma ušima a nemotorností poprvé v roce 1941. Tehdy měl jen dva cíle. Pobavit a očarovat děti roztomilým příběhem a naučit je, že nebýt jako ostatní může být výhoda. Slůně se nyní vrací a v zádech má hvězdný tým v čele s podivínským režisérem Timem Burtonem. Pozlátko mu ale úplně nesedí.

Burton se pokusil přepracovat původní disneyovskou klasiku na film, který by si užila celá rodina. Pro děti zachoval mnoho kouzelných scén z původní disneyovské klasiky, jako například koupání malého sloníka. Pro dospělé trochu méně zvířátek v roztomilých kostýmech a trochu víc všedních problémů. Celkové vyznění se ale naprosto změnilo.

Pubertální Dumbo

Dumbo už není tím krásným sedmdesát osm let starým animákem, který zahřál u srdce i největší skeptiky. Změnil se. Dorostl do puberty, a tak trochu to vypadá, že neví, co sám se sebou. Chvíli ukazuje růžové slony z bublin. Takovými fantaskními záběry se nejspíš snaží napodobit otce Tima Burtona. O něco později se ale rozmyslí, že je dospělý a že patří do světa bank, nezplacených dluhů a obrovských strojů. Za moment se zase honem vrácí do dětských let a nasává pírko do chobotu.

Ani v jedné póze nezůstane dlouho, jakoby si v té obrovské hromadě nápadů nemohl vybrat, co je pro něj přirozené. Burton totiž tentokrát udělal školáckou chybu. Snažil se zavděčit všem, a navíc přidat i něco ze sebe, z žádné části přitom nedokázal vytěžit maximum. Zábavní park, který nabízel tolik možností, zůstavá stranou zájmu. Stejně bohužel dopadl i Colin Farrell a jeho jezdecká show. Obojí se dočkalo jen zanedbatelné zmínky připomínající plivnutí do obličeje.

Nevyužitý potenciál

Pochopitelně u diváků ale Dumbo nejspíš nepropadne. (Přece jenom za ním stojí jedno ze současných nejlepších filmových studií a velmi originální režisér, kteří své řemeslo ovládají na mistrovské úrovni.) Nejspíš se mu podaří je na chvíli omámit pestrobarevnými kostýmy, roztomilými zvířaty nebo obstojnými hereckými výkony Collina Farella a Michaela Keatona.

Nevyužil ale ani poloviny potenciálu, který měl. Tudíž pokud jste od spojení dvojice Disney-Burton čekali opulentní, prazvláštní, zábavnou a šílenou podívanou, vaše představy se nenaplní. Dočkáte se "jen" dobře řemeslně zpracovaného snímku, ve kterém si každý něco najde. Nikdo ale neodejde s pocitem pírka v nose, díky kterému by mohl létat.

Názor informuji.cz: 50%

Kdy a kde dávají film: Dumbo

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Hrají: , , ,

Kdy a kde dávají film:

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!