Z přehlídkového mola rovnou do Uměleckoprůmyslového musea. Výstava prezentuje modely ušité z látek značky Ascher

Z přehlídkového mola rovnou do Uměleckoprůmyslového musea. Výstava prezentuje modely ušité z látek značky Ascher 

V Uměleckoprůmyslovém museu můžete do 19. května obdivovat modely z látek firmy Ascher, které vytvořili studenti UMPRUM. Výstava Ascher Challenge doplňuje větší expozici zaměřenou na významné osobnosti textilního průmyslu – Ziku a Lídu Ascherovy.

Studenti Ateliéru módní tvorby UMPRUM dostali šanci navrhnout a ušít vlastní modely z exkluzivních látek textilní firmy Ascher. Modely poprvé představili na Artsemestru na konci letošního února, při němž se prezentují klauzurní a semestrální práce. Návrhy předváděly také modely na catwalk v OD Kotva v rámci Mercedes-Benz Prague Fashion Week. Nyní si je můžete prohlédnout v prostorách pražského Uměleckoprůmyslového musea.

Z výstavy Ascher Challenge. Foto © Marie Cikhartová

Obchod s luxusními látkami otevřený Zikou Ascherem a jeho bratrem už v roce 1933 zásoboval látkami i taková jména jako například módní dům Balenciaga, Dior či Chanel. Spolupracovali jak s velkými umělci, mimo jiné s Henri Matissem či Alexanderem Calderem, tak se studenty. Kurátorka výstavy Konstantina Hlaváčková z toho důvodu propojila vedoucího Ateliéru módní tvorby Pavla Ivančice s potomky rodiny Ascherových, a vznikla tak spolupráce se studenty Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze.

Jde zatím o největší a nejrozsáhlejší kolekci v historii ateliéru, co ho vedu. Byl to velmi ambiciózní úkol, ale studenti nezklamali a pro mě samotného to představuje velmi silnou motivaci v projektech tohoto druhu nadále pokračovat,“ uvedl vedoucí ateliéru Pavel Ivančic.

Z výstavy Ascher Challenge. Foto © Marie Cikhartová

K vidění jsou třeba splývavé šaty, feministická mikina či nařasená tunika. Sametové šátky studenti doplnili i jinými materiály, například plastem či umělým peřím. A nezapomněli ani na doplňky – pásky, výrazné mašle, květinové aplikace, odznaky či krajku. 

Foto © Marie Cikhartová

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Uměleckoprůmyslové museum v... nabízí i další akce

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!