Rock’n’roll byl všude. Popmusic v Československu 60. až 80. let přibližuje výstava v Národním muzeu

Rock’n’roll byl všude. Popmusic v Československu 60. až 80. let přibližuje výstava v Národním muzeu 

Na import a export populární hudby v komunistickém Československu se zaměřuje nová výstava v Českém muzeu hudby. V rámci doprovodného programu nabídne módní přehlídku i vinylovou burzu.

Národní muzeum (NM) otevřelo novou výstavu ve své pobočce v Karmelitské ulici v Praze. Ta si klade za cíl přiblížit podoby vývozu i dovozu hudby v tuzemsku v období šedesátých až osmdesátých let. „V dnešní době už je poměrně těžké představit si, jaké obtíže s sebou za minulého režimu neslo poslouchat oblíbeného západního interpreta. Tato výstava poukazuje mimo jiné právě na nejrůznější způsoby, jakými si tehdejší fanoušci hledali cestu ke svým oblíbencům,“ uvedl ředitel NM Michal Lukeš.

I přes nelibost komunistického režimu byl rock’n’roll na počátku 60. let v Československu všudypřítomný díky uvolněnému společenskému klimatu. Ve státních vydavatelstvích začala čas od času vycházet alba západních umělců, koncertní agentury se snažily dovážet západní hudebníky a sporadicky se dal pop a rock slyšet i z tuzemských rozhlasových stanic. Časté byly i české a slovenské verze západních songů.

Výstava poukazuje i na nepříliš známý vývoz domácích interpretů a jejich nahrávek na západ nebo na fakt, že kdo chtěl populární hudbu sledovat důkladněji, nezbývalo mu než se vydat neoficiálními cestami – poslechem často rušených západních stanic, sháněním desek od známých v emigraci, domácím kopírováním na pásky a kazety nebo výměnou a nákupem hudebních nosičů na černých burzách.

Foto archiv NM

K vidění je okolo dvou set exponátů, především hudebních nosičů, hudebních nástrojů či techniky. Mezi vystavené unikáty patří ryčka pro domácí přepis nahrávek na rentgenové fólie nebo magnetofonový pásek The Plastic People of the Universe: Pašijové hry velikonoční s fotkou z Hrádečku na přebalu. Návštěvníci také zjistí, který člen Beatles hrál na kytaru z Československa, kdy vystoupili Depeche Mode poprvé v Praze nebo zda Black Sabbath tušili, že skládají píseň o pražském metru.

Doprovodný program nabídne 6. dubna přehlídku nové kolekce značky Lazy Eye s modely inspirovanými 70. a 80. lety a stylem hudebních ikon této éry. Akci doprovodí komentovaná prohlídka výstavy a přednáška o módě s Veronikou Ruppert. Na 13. dubna je naplánována akce Vinylové burzy v čase. Na přednáškách s pamětníky se dozvíte, jak se získávala „elpíčka“ před rokem 1989 nebo kolik stála jedna deska. Zároveň si budete moci vinylové desky zakoupit na improvizované burze v prostorách muzea.

Foto archiv NM

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Národní muzeum – České... nabízí i další akce

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!